Pamiatkari prehrali boj o Feiglerovu kotolňu

Budove Feiglerovej kotolne v prvých dňoch nového roka pekelne "podkúrili". Napriek snahe pamiatkarov zachovať tento zaujímavý priemyselný objekt z roku 1917 a označiť ho za národnú kultúrnu pamiatku, posledné udalosti nasvedčujú tomu, že v priebehu krátkeho času napodobní kotolňa osud ďalších budov z areálu Kablo na Mlynských nivách.

12.01.2008 09:34
Budovu Feiglerovej kotolne búrajú Foto:
Budovu Feiglerovej kotolne, súčasť bývalého priemyselného areálu na Mlynských nivách, búrajú bez povolenia staromestského stavebného úradu.
debata

Tento bývalý priemyselný areál sa má v priebehu nasledujúcich rokov premeniť na viacúčelový komplex Twin City. Investor stavby, spoločnosť HB Reavis, už zbúral všetky staré objekty v lokalite, výnimkou bola práve kotolňa, keďže sa uchádzala o „post“ pamiatky. Tento týždeň však investor začal búracie práce rozoberaním strechy objektu. Aktivisti, ktorí navrhli budovu za pamiatku, v piatok preto na miesto privolali mestskú políciu. Tá však práce nezastavila, keďže sa stavebník ohradil, že koná v zmysle stavebného zákona.

„Budova bola v staticky nestabilnom stave a ohrozovala nielen zdravie a životy ľudí, ale aj okolité majetky. Kedykoľvek mohlo dôjsť k samozrúteniu objektu. Okamžitá odborná asanácia bola preto nevyhnutná z bezpečnostných dôvodov,“ informovala hovorkyňa HB Reavis Želmíra Rácová, ktorá dodala, že o zlom stave budovy informovali včas aj Staré Mesto. Hovorkyňa mestskej časti Alena Kopřivová to potvrdila, zároveň však upozornila, že búranie kotolne prebieha bez povolenia stavebného úradu.

Do Feiglerovej kotolne sa však v posledných dňoch „nezahryzli“ len stavebníci. Rovnako silná rana prišla aj zo strany ministerstva kultúry, ktoré v piatok oznámilo, že objekt za národnú kultúrnu pamiatku nevyhlási. „Rozhodli sme sa tak na základe zhromaždených podkladov (statické posudky, stanovisko Inšpektorátu práce Bratislava), predovšetkým však vzhľadom na v súčasnosti malé množstvo zachovaných pamiatkových hodnôt, torzálny stav objektu a celkový stavebno-technický stav,“ napísala vo vyhlásení Soňa Uličná z tlačového referátu rezortu kultúry.

Padla tým zrejme posledná prekážka, pre ktorú doteraz spoločnosť HB Reavis nedostala povolenie na zbúranie kotolne. Investor však už v decembri minulého roka zbúral priľahlý komín, na ktorého demoláciu rovnako nemal povolenie. Spoločnosť vtedy svoj krok hájila tým, že hrozilo jeho samozrútenie. Za toto konanie hrozí pokuta až do výšky dvoch miliónov korún. Zdôvodňovať bude musieť zrejme aj v súčasnosti prebiehajúce práce, na ktoré rovnako nemá povolenie staromestského stavebného úradu.

Občianski aktivisti sa kotolne zastávali, pretože je podľa nich odkazom na kus histórie, spojený s priemyslom, inováciami i životom robotníkov v Bratislave. „Je príkladom tradičnej priemyselnej architektúry s vyváženou kompozíciou, remeselne zvládnutým detailom a zaujímavým tehlovým tvaroslovím – lizénami (náznakmi plochých stĺpov), rímsami či vežičkami,“ písala na svojom blogu aktivistka Zora Pauliniová. Rácová však v piatok potvrdila, že HB Reavis budovu zachovať neplánuje.

debata chyba