Lyže bez päty lákajú čoraz viac ľudí

Vybrať sa tento víkend na bežky nebude jednoduché. Vo väčšine slovenských horstiev nie je ani na začiatku januára dosť snehu na túto rekreačnú aktivitu. Iba deväť lyžiarskych stredísk ponúkne počas soboty a nedele podľa servera holidayinfo.sk svojim návštevníkom aj upravené bežecké stopy. Ostatné sa v nie ideálnom zimnom počasí rozhodli sústrediť najmä na kvalitu zjazdoviek.

12.01.2008 10:00
Bežecké lyžovanie Foto:
Bežecké lyžovanie.
debata

Európa dnes prežíva boom bežeckého lyžovania, alpské strediská sú plné ľudí s bežkami na nohách. Slovensko tento šport na voľné chvíle stále iba objavuje. Medzi viac ako 20-tisíc členmi Klubu slovenských turistov bežkári prevažujú. Ako však pripomenul predstaviteľ klubu Peter Perhala, ostatní obyvatelia Slovenska zväčša uprednostňujú zjazdovky. Postupne sa však tento pomer mení.

Investície do lyžiarskeho športu u nás v posledných rokoch významne stúpli. Podľa prezidenta národného behu na lyžiach Biela stopa Ivana Petráša však stále výrazne zaostávame, čo sa týka podmienok pre vyznávačov bežiek . „Zatiaľ je to u nás dosť slabé. Zjazdové lyžovanie je samozrejme možné od ľudí vyinkasovať. Bežecké lyžovanie by mal dotovať štát, alebo skôr regióny, tak ako v mnohých iných európskych krajinách. Kompetentní však zatiaľ na to neprišli,“ domnieva sa Petráš.

Kde cez víkend na bežky?

Stredisko dĺžka upravenej stopy
Skalka pri Kremnici (Veľká Fatra) 50 km
Donovaly (Nízke Tatry) 20 km
Skicentrum Ždiar (Vysoké Tatry) 18 km
Čachovo-Selce (Nízke Tatry) 10 km
Štrbské Pleso (Vysoké Tatry) 7,8 km
Orava Snow Oravská Lesná (Oravské Beskydy) 6 km
Litmanová (Pieniny) 6 km
Skicentrum Žiar – Dolinky (Západné Tatry) 5,2 km
Makovica – Nižná Polianka (Nízke Beskydy) 5 km

Poznámka: areály s upravovanou bežeckou stopou, radené podľa dĺžky od najdlhšej po najkratšiu stopu

Jediným slovenským lyžiarskym strediskom, kde nad zjazdármi dominujú bežkári, je Skalka nad Kremnicou. Úpravu 50 kilometrov bežeckých stôp v mekke slovenského bežkovania financuje zo svojho rozpočtu mesto Kremnica. „Motohodina ratraku stojí približne 2-tisíc korún. Na úpravu našich okruhov stroj potrebuje asi 8 hodín. To je takmer 20-tisíc korún na každý víkend,“ priblížil náklady správca stôp Dalibor Schmidt.

Skicentrá sa zobúdzajú

Po dokončení ťažiskových investícií do nových vlekov a zasnežovania začínajú slovenské lyžiarske strediská myslieť na komplexnosť poskytovaných služieb. Okrem zjazdoviek posielajú ratraky čoraz častejšie aj na novovytvorené bežecké okruhy.

„Vracia sa nám to v spokojnosti zákazníkov. Lyžovačka sa stáva rodinnou záležitosťou a nie všetci jej členovia obľubujú zjazdovky. Mnohí lyžiari si radi spravia deň voľna a vyrazia na bežky,“ vysvetlil Ladislav Kvak, šéf skicentra Roháče-Spálená. To pre svojich návštevníkov udržuje spolu 11 kilometrov bežeckých okruhov.

Aj podľa šéfa lyžiarskeho centra Snow park Donovaly Braňa Veľkého patria biele stopy k doplnkovým službám. „Ak príroda na to dáva možnosti, je jednoznačne v našom záujme, aby sme ich mali v komplexnej ponuke. Nie všetci ľudia majú na zjazdové lyžovanie peniaze, bežky sú predsa len lacnejší šport,“ hovorí Veľký. Jeho lyžiarske stredisko ponúka aj počas tohto víkendu 20 kilometrov upravených stôp.

Pre strediská však bežkári neznamenajú len doplnkovú službu. Aj oni sa musia niekde najesť, napiť a niekde zaparkovať. Strediskám zvyšujú príjmy rovnako ako zjazdoví lyžiari, aj keď nie tak priamo.

Mladí sa chcú korčuľovať

„Ak si kúpite výbavu za 5-tisíc korún, desať rokov už nepotrebujete ďalšiu investíciu. Je to neporovnateľné so zjazdovým lyžovaním. Denný lístok na zjazdovky stojí v lyžiarskom stredisku v priemere 700 korún,“ hovorí Peter Brecík, majiteľ cestovnej kancelárie organizujúcej lyžiarske zájazdy.

Brecík navyše pripomína, že bežkovanie je mimoriadne zdravý šport, ktorý zapája až 78 percent svalových skupín. Preto ho mrzí, že mladí ľudia v jeho zájazdoch zväčša chýbajú. Pritiahnuť mladú generáciu k bežeckému lyžovaniu je podľa prezidenta Bielej stopy Ivana Petráša možné vďaka čoraz populárnejšej voľnej technike – korčuľovaniu. „Mnoho mladých v lete jazdí na kolieskových korčuliach, čo je veľmi podobné bežeckej voľnej technike. Mladí preto pribúdajú najmä tam, kde sa upravujú trate pre korčuliarov.“

Okrem bežeckých areálov je možné na lyžiach bez päty vyraziť aj do voľnej prírody. „Tak ako zabezpečujeme letné turistické značkovanie, robíme aj značkovanie pre lyžiarsku turistiku. Zatiaľ síce nie v takej miere, postupne sa však, podľa množstva financií, snažíme rozvíjať aj túto službu pre turistov,“ doplnil Peter Perhala z Klubu slovenských turistov.

debata chyba