Ozubnicová trať v Tisovci je kultúrnou pamiatkou

Šestnásť kilometrov dlhá ozubnicová železničná trať medzi Tisovcom a Pohronskou Polhorou v okrese Brezno je od januára tohto roku zapísaná v zozname národných kultúrnych pamiatok. Trať, ktorá je svojimi viaduktmi, 314-metrovým prevýšením so sklonom 51 promile či takmer osemsto metrov dlhým tunelom unikátom nielen na Slovensku, ale aj vo svete, tak bude ešte viac pútať pozornosť a záujem turistov z celého sveta.

17.01.2008 15:11
Zubačka Foto: ,
Trať, po ktorej jazdí aj tento motoráčik, je od januára v zozname národných kultúrnych pamiatok.
debata

„Za národnú kultúrnu pamiatku vyhlásili zubačku 2. januára tohto roku,“ potvrdzuje primátor Tisovca Peter Mináč. Po trati premávajú denne riadne železničné spoje, ale miestne občianske združenie Zubačka na nej prevádzkuje aj malý turistický motoráčik, ktorý je jediný svojho druhu na Slovensku.

Okrem motoráčika bude najneskôr o dva roky po trati jazdiť aj parná lokomotíva, ktorá pochádza z Rumunska, a v súčasnosti ju rekonštruujú odborníci. Túto lokomotívu, ale aj ďalšiu, ktorá bude po oprave slúžiť len na muzeálne účely, pre Tisovčanov kúpil ako dar Bodo Hauswald, Nemec, dlhodobo žijúci na Slovensku.

Motoráčik aj lokomotívy budú mať hlavný stan v starom železničnom depe v Tisovci, ktoré tiež čaká obnova. „Depo sme od Železníc Slovenskej republiky získali do dlhodobého prenájmu. Zrekonštruovať ho chceme z prostriedkov, ktoré chceme získať zo štrukturálnych fondov Európskej únie. Najskôr však treba vypracovať projektovú dokumentáciu, ktorá bude stáť 947-tisíc korún,“ informoval Mináč.

Približne polovicu z tejto sumy, presne pol milióna korún už na tento cieľ vyčlenilo mesto a poslanci sumu odhlasovali ako príspevok samosprávy pre občianske združenie Zubačka, ktoré projekt zastrešuje.

Mináč ráta s tým, že obnova depa sa uskutoční najneskôr v prvej polovici roku 2010, keď by mali byť definitívne opravené aj obe lokomotívy.

debata chyba