Vodný mlyn získa pôvodnú podobu

Gemerská obec Veľké Teriakovce bude mať turistickú raritu - vyše dvestoročný vodný mlyn. Skôr ako v súčasnosti schátranú budovu ponúknu návštevníkom, čaká miestnych dvojročná rekonštrukcia. Na kompletnú obnovu získalo Občianske združenie Ozveny zo susedného Hrachova, ktoré projekt realizuje, asi 17 miliónov korún od zahraničných darcov.

05.03.2008 22:35
Vodný mlyn Foto: ,
Historický vodný mlyn vo Veľkých Teriakovciach zmení svoj vzhľad nielen zvonka, ale aj zvnútra.
debata

„Peniaze sme získali z nórskych fondov. Z prostriedkov obnovíme starý mlyn z roku 1800 zvonku, no úplne sa vynovia aj jeho vnútorné priestory s pôvodným vybavením,“ konštatuje projektová manažérka Miroslava Kubaliaková.

Mlyn sa radí k slovenským unikátom aj vďaka tomu, že má ako jediný v krajine mlynské koleso uložené vodorovne. Je národnou kultúrnou pamiatkou. „Rekonštrukcia sa začala len minulý mesiac. V súčasnosti sa upravuje stavenisko, realizujú sa práce na zabezpečení statiky objektu a pripravuje sa terén na vybudovanie inžinierskych sietí,“ hovorí ďalej Kubaliaková. Hrubá prestavba objektu má byť dokončená v budúcom roku a do júna 2010 má mlyn a jeho zariadenie získať pôvodnú podobu aj zvnútra.

Turisti v ňom už o dva roky uvidia zrenovované pôvodné stroje a vybavenie, nebudú v ňom chýbať informačné tabule a ukážky tradičných remesiel. Objekt sa má využívať aj na vzdelávacie a prezentačné aktivity. Starosta Veľkých Teriakoviec Andrej Karas dopĺňa, že vďaka pôvodnej technológii sa turisti budú môcť oboznámiť aj s tým, ako mlyn voľakedy fungoval. „Turistom ukážeme, ako sa mlela múka či ako sa piekol chlieb. Verím, že záujem návštevníkov o náš mlyn bude veľký,“ vyhlásil presvedčene Karas.

Teriakovský mlyn slúžil ľuďom z obce a okolia pol druha storočia. Mlelo sa v ňom až do šesťdesiatych rokov minulého storočia, potom ho ešte asi desať rokov ako šrotovník využívalo miestne poľnohospodárske družstvo. Odvtedy bol objekt prázdny a chátral.

debata chyba