Bocian priletí a vyčká družku

V hlavnom meste je päť známych hniezd, do ktorých sa v týchto dňoch začali vracať bociany. Prvý prílet zaznamenali odborníci už pred dvoma týždňami v Rusovcach. "Dá sa očakávať, že najintenzívnejšie budú prilietať teraz, začiatkom apríla. Prvé sú samčeky a potom neskôr samičky," hovorí Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti BirdLife.

31.03.2008 14:51
Bociany Foto: ,
Bociany.
debata

Na otázky zo života bocianov, ale aj ďalších operencov odpovedal cez víkend návštevníkom bratislavskej zoo pri príležitosti blížiaceho sa Dňa vtákov, ktorý bude zajtra.

Známe hniezda v Bratislave

– Vajnory – na stĺpe elektrického vedenia v areáli družstva

– Devínska Nová Ves – samostatný stĺp pri ceste pod Sanbergom, na suchom kmeni stromu pri Marcheggskom moste a na stĺpe pri potoku Mláka

– Rusovce – priamo v obci na samostatnom stĺpe s podložkou

 

Zaujímavosťou tohto roka bola podľa ornitológa pozorovanie bociana koncom januára v Čunove. Stáva sa to ojedinele, keď sú miernejšie zimy, dodal. So zmenou klímy zrejme súvisí aj skorý prílet prvej lastovičky, ktorú videli už na začiatku marca na Záhorí. Bociany prilietajú na jar až z juhu Afriky. V polovici apríla samička znesie 2 až 5 vajec. Mláďatá sa liahnu koncom mája. Celkovo ich na Slovensku žije asi 1 350 párov, sú zákonom chránené.

Bociany umiestnené v bratislavskej zoo pochádzajú z rehabilitačnej stanice, kam ich priniesli ľudia s rôznymi poraneniami, najmä strelnými. Po vyliečení mnohé vypustia späť do prírody. Tie, čo zostávajú, sú natoľko postihnuté, že by vo voľnej prírode neprežili.

Vták, ktorý patrí u nás k najväčším, je vysoký približne 90 centimetrov, rozpätie krídel má až dva metre. Voľakedy sa tieto vtáky dožívali okolo 25 rokov, v súčasnosti je to však už oveľa menej. Je symbolom plodnosti, partnerskej vernosti a príkladnej starostlivosti o potomstvo.

debata chyba