Amfiteáter obsadila bezpečnostná služba

Chátrajúci amfiteáter na Búdkovej ceste, ktorý v pondelok niekto vypálil, nemal nový vlastník poistený. Po počiatočnom mlčaní to oznámila samotná firma Apollo Arena, ktorá sa iba pred mesiacom stala vlastníkom objektu. Príčiny požiaru, ktorý môže urýchliť plánované búracie práce a následnú novú výstavbu, polícia zatiaľ nepozná. Spoločnosť Apollo Arena potvrdila, že je vlastníkom amfi teátra od 25. marca.

03.05.2008 10:45
Horiaci amfiteáter Foto:
Hasenie bolo sťažené tým, že strecha amfiteátra je veľmi vysoko.
debata

Hneď však dodáva, že nehnuteľnosť doteraz neprevzala. „Predstavitelia spoločnosti zatiaľ nedisponujú prístupom k nehnuteľnostiam na pozemkoch amfi teátra. Vlastník dosiaľ nepoisťoval majetok na pozemkoch areálu,“ uviedol Michal Hatina z komunikačného oddelenia spoločnosti LBG, pod ktorú firma Apollo Arena patrí. Podľa Hatinu požiarom vznikli firme škody, pretože sa narušila statika budovy a hrozí jej zrútenie.

Zbúranie amfi teátra je pritom naplánované už dlhší čas. O povolenie na jeho odstránenie požiadalo ešte v decembri mesto Bratislava, ktoré v tom čase vystupovalo ako vlastník. Iba pár dní pred požiarom zorganizovalo Staré Mesto na mieste zisťovacie konanie, kde Apollo Arena predložila plán sanačných prác. Po zbúraní amfi teátra tam súkromný investor pripravuje výstavbu nových bytov. Urýchlenie búrania možno teraz zdôvodniť nebezpečenstvom ohrozenia ľudí a okolia spáleniska.

Vstup do amfi teátra začala strážiť súkromná bezpečnostná služba. Schodisko pred hlavným vchodom je prehradené páskou, za ňu strážnici v piatok vpúšťali len požiarnych expertov, policajtov a ľudí z firmy. Krátko pred poludním prišla policajná hliadka, prezrela ruiny a odišla preč. Zákaz vstupu ostatným osobám SBS vysvetľovala rizikom poranenia. K okolnostiam požiaru sa vyjadrovať nechceli. V okolí celého amfi teátra sú rozvešané ceduľky s nápisom vstup zakázaný, súkromný pozemok.

Bezpečnostná služba pri amfiteátri asistovala aj v roku 2005, keď Staré Mesto skončilo spoluprácu s firmou Debut, ktorá tam organizovala kultúrne podujatia od roku 1995. Debut sa následne začal so Starým mestom súdiť, spor doteraz nie je uzavretý. Posledné roky bývalý kultúrny stánok iba chátral.

Polícia sa k možným príčinám požiaru zatiaľ nevyjadruje. Vyšetrovanie pokračuje proti neznámemu páchateľovi. Oheň v amfiteátri policajti vyšetrujú ako trestný čin poškodzovania cudzej veci.

Požiar na Amfiteátri v Horskom parku.
Požiar na Amfiteátri v Horskom parku.
+4Aj takto zasahovali hasiči počas požiaru na...
debata chyba