Slotov kamarát začína stavať v centre Žiliny

V centre Žiliny pribudne ďalšie stavenisko. Po spornom Auparku tu začne budovať nákupné centrum aj osobný priateľ bývalého primátora Jána Slotu podnikateľ George Trabelssie. Jeho komplex s porovnateľnou veľkosťou za viac ako miliardu korún vyrastie na Farských schodoch. Hneď po skončení Staromestských slávností firma oplotí tretinu Farských schodov a začne s prekládkou inžinierskych sietí a archeologickým výskumom. Stavebné práce na zvyšnom území sa už začali.

28.05.2008 06:02
Žilina Foto:
Ilustračné foto
debata

Trabelssieho projekt je na rozdiel od nedoriešenej stavby Auparku v súlade s územným plánom. Žilinská radnica ho však aj napriek tomu zahrnula radom pripomienok. Podnikateľ vraví, že chce vyhovieť požiadavkám mesta. Hlavnému architektovi Žiliny predložil už piaty návrh podoby nákupného centra.

„Ja mám jedinú podmienku. Stavba mi nesmie byť odporná,“ vyhlásil Trabelssie. Posledný návrh je podľa neho ekonomicky ešte ako-tak zaujímavý, architektonicky vraj spôsobí veľký rozruch. Predstaviť ho chce v blízkej budúcnosti.

Podľa šéfa stavebnej komisie Dušana Maňáka má mesto výhrady najmä k výške obchodného domu a k jeho štruktúre. Keďže bude stáť na hranici historického centra, mesto trvá na tom, aby to nebol monoblok. Zachovaná má ostať ulica K Štôlni.

Aby žilinský podnikateľ sýrskeho pôvodu mohol začať stavať, musel sa dohodnúť aj s rímsko-katolíckou cirkvou, od ktorej potrebuje získať pozemky a nehnuteľnosti. Podľa pôvodnej dohody mal postaviť pre cirkev na Farských schodoch chýbajúci biskupský úrad. Žilina sa stala sídlom novej diecézy v marci.

„Pán Trabelssie nám nakoniec postaví na Farských schodoch komerčné priestory,“ informoval o konečnom riešení generálny vikár diecézy Ladislav Stromček. Cirkev mieni obchodné priestory prenajímať, podľa Stromčeka sa takto finančne pripraví na prípadnú odluku od štátu.

Výstavba nákupného centra na Farských schodoch sa začne rozšírením verejného parkovacieho domu o jednu tretinu. Ten dnes väčšinovo vlastní mesto Žilina, pozemok pod ním je však Trabelssieho. Za akých podmienok bude parkovací dom začlenený do nákupného centra, ešte nie je známe.

Nákupné centrum na Farských schodoch nebude v Žiline posledným. Práva na prestavanie budovy niekdajšieho Prioru získal holandský investor, nákupné centrum sa plánuje aj v blízkosti futbalového štadióna. Samotný Trabelssie chce na multifunkčné centrum zmeniť Športovú halu na Bôriku, a v minulosti prezentoval aj projekt prestavby autobusového nástupišťa. Nakupovať sa má v budúcnosti aj na železničnej stanici.

debata chyba