Na nebezpečné priecestie už autá nemôžu

Železničné priecestie v Šelpiciach, na ktorom pred dvoma rokmi tragicky zahynul exminister kultúry František Tóth, je už pre autá bezpečné. Pred priecestím sú totiž z oboch strán umiestnené dopravné značky zakazujúce vjazd motorových vozidiel. Dôvodom je havarijný stav cestného mosta v susedstve. Cez most a železničné priecestie môžu prechádzať len cyklisti a chodci.

07.06.2008 20:00
Priecestie v Šelpiciach Foto: ,
Železničné priecestie v Šelpiciach je uzavreté.
debata

Po rokoch písania žiadostí sa začiatkom tohto roku obyvatelia susediacich obcí Šelpice a Bohdanovce dočkali na nebezpečnom úseku závor. O čosi neskôr pribudol zákaz vjazdu pre nákladné vozidlá a nedávno aj absolútny zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel, zvýraznený betónovými zábranami na moste cez potok. Príčinou je statický posudok, podľa ktorého je ďalšie zaťažovanie mosta so sochou sv. Jána Nepomuckého rizikové.

Most má vo svojom majetku obec Šelpice, ktorá podľa starostu Jána Štefaničku (Smer) pripravuje projektovú dokumentáciu potrebnú na jeho obnovu. Peniaze na spevnenie mosta zatiaľ nemá.

„Skúsime nejaké fondy Európskej únie, možno požiadame o súčinnosť Trnavský samosprávny kraj, ale najskôr potrebujeme mať projekty a vyčíslené náklady. Zatiaľ sme sa všade stretli len s otázkou, koľko to bude stáť,“ vysvetľuje Štefanička.

Obec chce zachovať historický charakter mosta z roku 1894 a pridať k nemu aj lávku pre peších. Náklady starosta odhaduje na približne 5 miliónov korún, čo je viac ako ročný rozpočet obce.

debata chyba