Červený Kláštor má po 33 rokoch opäť pitnú vodu

Viac ako 11 000 obyvateľov v ôsmich obciach a mestách na Spiši má od utorka kvalitnú pitnú vodu, vybudovaná je aj kanalizácia. Podtatranská vodárenská spoločnosť, a.s. Poprad v Červenom Kláštore ukončila projekt Rozvoj a zlepšenie infraštruktúry vodovodov a kanalizácií v podtatranskom regióne.

10.06.2008 14:43
Voda
Ilustračné foto
debata

Projekt v hodnote 149 mil. Sk priniesol obciam Majere, Červený Kláštor a Lechnica v Pieninách a obciam Odorín, Jamník, Domaňovce a Spišský Hrušov a mestu Podolínec kvalitnú pitnú vodu z nových vodných zdrojov a nezávadný vodovod. V obci Hôrka vybudovali vodárne novú kanalizáciu a čistiareň odpadových vôd, na ktorú sa budú môcť v budúcnosti napojiť aj obce Švábovce a Gánovce. „Najväčší prínos projektu je v tom, že viaceré obce majú kvalitnú pitnú vodu,“ povedal pre médiá generálny riaditeľ PVS Vladimír Pastorek.

Obec Červený Kláštor má vodovod už 33 rokov. „Projekt nám priniesol nový zdroj vody, lebo obec mala len úžitkovú vodu z povrchového zdroja,“ povedal starosta obce Štefan Džurný. Starosta verí, že kvalitná pitná voda pomôže rozvoju cestovného ruchu v obci. Obec Červený Kláštor je jedinou obcou v Zamagurí, s výnimkou mesta Spišská Stará Ves, ktorá má kanalizáciu s čistiarňou odpadových vôd. Čistiareň obec sprevádzkovala len minulý rok. V rámci projektu vybudovali vodári v celom regióne sedem kilometrov vodovodných sietí, tri vodojemy, deväť redukčných, vodomerných alebo kontrolných šácht, tri čerpacie stanice na pitnú vodu, deväť kilometrov kanalizácie, 234 domových prípojok a čistiareň odpadových vôd.

Na financovaní projektu sa Podtatranská vodárenská spoločnosť podieľala piatimi percentami. Európsky fond regionálneho rozvoja prispel 75 % z celkových nákladov a zo štátneho rozpočtu získali vodárne 20 % oprávnených nákladov. Vďaka projektu sa zvýšilo napojenie obyvateľov regiónu na verejný vodovod a kanalizáciu. V súčasnosti je v regióne PVS napojených na verejný vodovod 92 % obyvateľov. Na kanalizáciu je napojených 67 % obyvateľov.

V súčasnosti pripravuje PVS ďalšie projekty zamerané na zlepšenie zásobovania obyvateľov pitnou vodou a odkanalizovanie. Nosným projektom je vybudovanie vodovodu v Hornádskej kotline od Liptovskej Tepličky až po Krompachy. Projekt si vyžiada 2,3 mld. Sk. Ďalším veľkým projektom vodární je výstavba kanalizácie a čistiarne odpadových vôd v Starej Ľubovni v hodnote približne 400 mil. Sk.

debata chyba