Starú Snežienku chcú obnoviť.

Patria na Železnú studienku len malé zariadenia na rekreáciu a oddych v prírode, športoviská a bufety? Alebo lesopark znesie aj väčšie hotely a reštaurácie pre "lepšiu" klientelu?

30.06.2008 15:02
Hotel Snežienka Foto:
Vizualizácia nového hotela, ktorý má vyrásť na ruinách kedysi populárnej reštaurácie. Pôvodne navrhnutý šesťpodlažný objekt sa však bude musieť znížiť na štyri podlažia.
debata

Tieto úvahy sú opäť na stole. Schyľuje sa totiž k obnove reštaurácie Snežienka, ktorá roky chátra pri údolnej stanici lanovky na Kamzík. Po prestavbe však kedysi dvojpodlažnému objektu zostane možno len názov. A zmení sa na hotel so štyrmi nadzemnými a jedným podzemným podlažím, wellnes časťou a príslušenstvom. Ešte vlani pritom malo byť podlaží nad terénom až šesť.

„Kameň úrazu je však v tom, že v tejto oblasti nie je vodovod ani kanalizácia. Takisto dopravné napojenie umožňuje len úzka Cesta mládeže. Problémy by mohli nastať aj s odpadmi,“ upozorňuje Stanislav Tokoš z bratislavského magistrátu. Podľa neho by sa žiadalo najprv pripraviť územný plán celej zóny lesoparku. Ak by sa do nej mali ťahať inžinierske siete, tak systémovo. A keďže ich potrebu vyvoláva výstavba, mohli by ich financovať možní investori.

O plánoch so Snežienkou minulý týždeň verejne referovali zástupcovia investorskej eseročky Snowdrop. Predstavili až tri varianty stavby. Prvé dva uvažujú iba s rekonštrukciou dnešnej ruiny na reštauráciu pre 150, prípadne 180 hostí. Tretí však okrem 100-miestnej reštaurácie zahŕňa aj hotel s 88 lôžkami, podzemnou garážou pre 26 áut a 14 nadzemnými stojiskami. Nový územný plán umožňuje v lokalite stavať „len“ do tejto výšky, preto investor oproti pôvodnému návrhu pristúpil k zníženiu budovy o dve podlažia.

„Pri súčasných podmienkach s tretím variantom mesto nesúhlasí vôbec a s prvými dvoma podmienečne. Zásadne napríklad odmietame, aby v lokalite pribúdali parkovacie plochy. Na odstavenie vozidiel by mali slúžiť záchytné parkoviská,“ zdôraznil Tokoš.

Chýbajúci vodovod chce investor k Snežienke pritiahnuť zhora z Koliby. Pri hoteli mieni vybudovať čističku. „Vodu v nej prečistenú budeme využívať ako úžitkovú, skladovať ju v nádržiach a v desaťdňových intervaloch odvážať cisternou,“ tvrdil konateľ spoločnosti Tomáš Sebök. Nespresnil však kam. Prítomní varovali, že bude ťažké ustrážiť, aby ju v skutočnosti nevypustil do blízkej riečky Vydrice. Zástupcovia firmy nepresvedčivo odpovedali aj na otázky okolo zvýšenej hlučnosti, znečistenia ovzdušia, preťaženosti Cesty mládeže, likvidácie odpadu a ďalších súvislostí.

„Keby sa na Železnú studienku zaviedol vodovod a kanalizácia, vznikol by obrovský tlak na ďalšiu zástavbu územia,“ varuje Tomáš Šembera z organizácie Ekojet, ktorá pre Snežienku spracovala posudok vplyvov na životné prostredie. Šembera pripomína, že nároky na hospodárenie s vodou sú prakticky rovnaké pre všetky tri spracované varianty a nezmenšili by sa, keby sa postavila iba reštaurácia. Myslí si však, že pri dôslednej kontrole možno s navrhovaným režimom súhlasiť.

„Je smiešne, ak dôvodom zbúrania niektorých symbolov Železnej studienky kedysi boli práve ich hygienické nedostatky a teraz by ich mali nahradiť podobné monštrá,“ zamýšľa sa ochranár Mikuláš Huba.

K Snežienke teraz musí zaujať stanovisko ministerstvo životného prostredia.

debata chyba