Žilinskú starú faru rozoberú a zase poskladajú

Budovu starej žilinskej fary rozoberú a znova poskladajú. Dohodli sa na tom dnes predstavitelia mesta, cirkvi, pamiatkarov a investor, ktorý chce v tejto lokalite vybudovať obchodné centrum. Prekážkou v tom je práve objekt fary, ktorú ministerstvo kultúry proti vôli jej vlastníka, rímskokatolíckej cirkvi, vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku.

02.07.2008 18:26
Žilina Foto:
Farské schody v Žiline
debata

Rozhodnutie zatiaľ nie je právoplatné. Stará fara tiež bránila archeologickému výskumu, ktorý predchádza výstavbe centra, archeológovia pri ňom našli základy strážnej veže, možno aj Žilinského hradu.

Investor i cirkev chceli starú faru asanovať, s tým však mesto nesúhlasilo. „Fara bude rozobratá za prítomnosti odborníkov, následne sa vykoná archeologický prieskum, vykonajú sa ďalšie stavebné práce a fara bude postavená naspäť,“ konštatoval žilinský primátor Ivan Harman.

Umožní to nielen jej celkovú rekonštrukciu, ale aj hĺbkový archeologický, pamiatkarsky a historický výskum. Cirkev na to nemá peniaze, pravdepodobne to bude financovať investor, ktorým je Slovenská investičná a realitná spoločnosť, a. s. podnikateľa Georga Trabelssieho. Ako uviedol, znamenať to bude nielen už šiestu zmenu plánov obchodného centra, ale aj predraženie investície. Projekt doteraz počítal s nákladmi 1,2 miliardy korún.

„Ideálne by bolo odstrániť tú budovu, pretože nemá historickú hodnotu, skôr vyvoláva mnohé nároky aj finančné pre nás, čo my nevieme pokryť,“ povedal generálny vikár Žilinskej diecézy Ladislav Stromček.

Budova starej fary je postavená z nepálenej tehly a jej statika je ohrozená. Po rekonštrukcii by mala zostať vo vlastníctve cirkvi, mali by v nej byť klubovne pre mládež a pastoračná sála.

debata chyba