Ochranári nechcú hotel

Zámer postaviť miesto chátrajúcej reštaurácie Snežienka moderný hotel narazil na štíty bratislavských ochranárskych združení. Podľa nich má rekreačná oblasť Železnej studienky slúžiť predovšetkým na oddych obyvateľov, nie ponúkať priestory na ubytovanie či organizovanie spoločenských podujatí.

15.07.2008 10:55
Snežienka Foto:
Zničená Snežienka. Reštauráciu pri údolnej stanici lanovky na Kamzík plánuje spoločnosť Snowdrop prestavať na hotel so štyrmi nadzemnými podlažiami a reštauráciou pre sto hostí. Ochranári sú proti.
debata

Reštauráciu pri údolnej stanici lanovky na Kamzík plánuje spoločnosť Snowdrop prestavať na hotel so štyrmi nadzemnými podlažiami a reštauráciou pre sto hostí.

Ochranári varujú, že nový hotel znehodnotí okolitú prírodu a pritiahne do lesoparku dopravu. „Údolnú stanicu sedačkovej lanovky, kde stála pôvodná Snežienka, možno esteticky aj funkčne skĺbiť s vkusným a účelným bistrom. Prípadne slušnou reštauráciou nižšej cenovej skupiny,“ uvádzajú v stanovisku, ktoré zaslali na ministerstvo životného prostredia. Podľa nich by tam mohla fungovať aj požičovňa bicyklov, kolobežiek, in-line korčúľ a ďalšieho športového náradia.

Snowdrop nedávno predstavil tri varianty stavby. Prvé dva uvažujú iba s rekonštrukciou dnešnej ruiny na reštauráciu pre 150 a pre 180 hostí. Tretí však okrem 100-miestnej reštaurácie zahŕňa aj hotel s 88 lôžkami, podzemnou garážou pre 26 áut a 14 nadzemnými stojiskami. Chýbajúci vodovod chce investor k Snežienke pritiahnuť z Koliby. Pri hoteli mieni vybudovať čističku. Otázky okolo zvýšenej hlučnosti, znečistenia ovzdušia, preťaženosti Cesty mládeže, likvidácie odpadu a ďalších súvislostí zatiaľ zostávajú otvorené.

Ochranárski aktivisti upozorňujú, že Snowdrop sa v rámci posudzovania vplyvov na životné prostredie vôbec nevenoval takzvanému nulovému variantu. Ten by mal posúdiť vývoj územia za predpokladu, že by sa na ňom nepostavilo nič. Spracovanie nulového variantu vyžaduje zákon. „Za nulový variant však spoločnosť vydáva rekonštrukciu jestvujúcej budovy,“ pripomína predseda Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia Tomáš Kušík. Podľa neho však za nulový treba považovať stav, pri ktorom by sa zvyšky súčasnej zničenej Snežienky odstránili.

Navrhované riešenie zásobovania objektu vodou je podľa združení nezrozumiteľné. Rovnako aj to, ako chce investor odpadové vody skladovať v akejsi nádrži a jej obsah pravidelne odvážať. Ochranári teraz žiadajú spracovať najprv územný plán zóny alebo urbanistickú štúdiu lesoparku – až potom uvažovať o možnej zástavbe. Budúcnosť Snežienky je v súčasnosti v rukách bratislavského magistrátu.

debata chyba