Najstaršia modrotlač na Slovensku má 225 rokov

Ako oko v hlave strážia banskobystrickí múzejníci starý kus látky. Je uložená v špeciálnom trezore, aby sa nepoškodila a zachovala sa čo najdlhšie. Trezor v Thurzovom dome opúšťa len zriedka, pri mimoriadnych výstavách.

12.08.2008 15:20
Modrotlač Foto: ,
Najstaršiu modrotlač na Slovensku chránia banskobystrickí múzejníci v špeciálnom trezore. Podľa historika Filipa Glocka autorom textílie je Jozef Búcik, ktorého meno je na látke.
debata

Aby si ľudia mohli túto unikátnu látku pozrieť, je zdokumentovaná na fotografiách muzeálneho bedekra. Ide totiž o 225-ročnú najstaršiu modrotlač na Slovensku, ktorú v zbierkach vlastní práve banskobystrické Stredoslovenské múzeum.

„Je doslova šperkom múzea. Bola vyrobená v Kremnici a je z roku 1783. Nachádza sa na nej rokokový vzor znázorňujúci dámu s lutnou. Na látke nájdeme aj meno Jozef Búcik. Pravdepodobne ide o autora tejto modrotlačovej látky,“ prezradil historik múzea Filip Glocko. Vzácnu látku chránia v depozite v odvlhčenom trezore. „Ukážeme ju len v prípade výstav vzácnych zbierok týkajúcich sa remesiel alebo pri mimoriadnych udalostiach,“ dodal Glocko. Ako však spresnil, návštevníci Thurzovho domu nie sú o nič ukrátení. V stálej expozícii ľudových remesiel a manufaktúr Stredoslovenského múzea môžu vidieť zbierku takmer tristo ľudových textílií, obrusov, uterákov, modrotlačových obliečok či vlnených prikrývok.

„K najstarším zbierkovým predmetom patria takzvané pôlky. Sú zaraďované do obradového odevu. Je to dlhý ozdobný kus plátna prehodený cez plecia, ktorý nosili napríklad nevesty pred sobášom. Veľmi vzácne sú aj dva dvojfarebné damasky s motívmi štyroch ročných období a zmŕtvychvstania Ježiša Krista z roku 1768,“ vysvetlil historik. V expozícii sa nachádza aj veľmi vzácna kolekcia foriem na modrotlač. „Patria medzi najstaršie a unikátne predmety nášho múzea,“ podotkol Glocko.

Modrotlačiarske remeslo bolo na Slovensku veľmi rozšírené. Látka na modrotlač bola najmä z oravského bieleho súkna. Tlačiari ho pokladali za najkvalitnejšie a farbilo sa pomocou rastliny indigo. Modrotlač vznikla mnohonásobným nanášaním vosku na plátno prostredníctvom drevených foriem a namáčaním vo farbiacom roztoku.

debata chyba