Kočner už zháňa odpad pre Pezinok

Plány podnikateľa Mariána Kočnera, ktorý pri skládke v Pezinku dostal od úradov zelenú, sú pochybné. Kočner v stredu vyhlásil, že sa do Pezinka nechystá vyvážať komunálny odpad, ale iba neškodnú škvaru z bratislavskej spaľovne. Spaľovňa to však vylúčila.

21.08.2008 07:57
Skládka v Pezinku Foto:
Protest aktivistov proti skládke v Pezinku.
debata

Pezinčania prehrali boj proti skládke v ich meste v pondelok, keď Slovenská inšpekcia životného prostredia definitívne zamietla všetky ich odvolania. Americká firma Westminster Brothers, ktorej zástupcom je Kočner, tak bude môcť už o pár dní poslať do lokality Nová jama stavebné stroje a rozostavanú skládku dokončiť.

Víťaz sporu Kočner v stredu zaútočil na pezinských aktivistov. Tí podľa neho Pezinčanov naschvál a účelovo zavádzajú. „Tvrdia, že sa tam bude skladovať domový odpad z celej Bratislavy. To je klamstvo,“ vyhlásil.

Skládka vyrastá v tesnej blízkosti centra Pezinka. Jeho obyvatelia sa proti nej búria, pretože sa obávajú o zdravie a životné prostredie. Kočner hovorí, že ani jemu by sa nepáčilo, keby komunálny odpad končil tak blízko jeho domu. Pezinčania sa však podľa neho nemusia báť, lebo do ich mesta bude voziť iba škvaru, ktorá vzniká pri likvidácii odpadov v bratislavskej spaľovni. „Tento produkt má svoj certifikát, nie je toxický, zdraviu neškodí,“ vysvetlil.

Bratislavská spoločnosť OLO, ktorá prevádzkuje... Foto: SITA
Skládka pri Pezinku Bratislavská spoločnosť OLO, ktorá prevádzkuje spaľovňu odpadov, Kočnerovu informáciu poprela. "Nikto s nami nerokoval," informovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Bieleschová. Podľa nej škvaru vyvážajú na skládku v Stupave a do budúcnosti chcú pred skládkovaním uprednostňovať zhodnocovanie tejto suroviny.

Bratislavská spoločnosť OLO, ktorá prevádzkuje spaľovňu odpadov, Kočnerovu informáciu poprela. „Nikto s nami nerokoval,“ informovala hovorkyňa spoločnosti Zuzana Bieleschová. Podľa nej škvaru vyvážajú na skládku v Stupave a do budúcnosti chcú pred skládkovaním uprednostňovať zhodnocovanie tejto suroviny.

Kočnerovým slovám neveria ani pezinskí aktivisti. „Takéto tvrdenie považujem za absolútne absurdné,“ reagovala právnička Zuzana Čaputová. Tvrdí, že iba z ukladania škvary skládka nevyžije. Povolenie Kočnerovi navyše umožňuje prijímať nie iba škvaru, ale široké spektrum odpadov. „Ich zoznam zaberá tri a pol strany v prílohe povolenia,“ ozrejmila.

Pondelkové rozhodnutie inšpekcie odporcov skládky rozladilo. „Som veľmi sklamaný. Očakával som, že vôľa 22-tisíc Pezinčanov bude nadradená vôli podnikateľov, ktorým šli štátni úradníci nadštandardne poruke,“ reagoval primátor Pezinka Oliver Solga (SDKÚ). Samotní aktivisti považujú verdikt za nezákonný. Tvrdia, že úradníci sa nezaoberali ich kľúčovým argumentom – rozporom skládky s územným plánom Pezinka.

Rozhodnutie inšpekcie je konečné, napadnúť sa dá už iba na súde. Pezinčania sú rozhodnutí využiť aj túto poslednú možnosť.

debata chyba