V budimírskom múzeu hodín zastal čas

Mnoho ľudí berie meranie času hodinami ako bežnú, každodennú, no nevyhnutnú vec. Aj keď sú hodiny súčasťou takmer každej domácnosti a náramkové hodiny sú bežná vec, sotva niekto dokáže prekonať počet hodín, ktoré sú v dedinke Budimír, ktorá je zhruba 12 kilometrov od Košíc. V tamojšom kaštieli ich je približne 150.

21.08.2008 16:53
Múzeum hodín Foto: ,
Nástenné hodiny z roku 1700.
debata

Klasické hodiny bolo treba naťahovať v rôznom časovom intervale. Tie, ktoré odbíjali každých 15 minút bolo treba natiahnuť raz za niekoľko dní. Hodiny, ktoré odbíjali každú hodinu, vydržali nenatiahnuté aj niekoľko týždňov. No unikátom sú „ročné hodiny.“ Ako našepkáva názov, stačilo ich natiahnuť raz za rok. „Nie som síce odborník, no dalo sa to dalo dosiahnuť pomocou závažia. Ale aby vydržali v chode rok bez naťahovania, museli stáť pokojne, bez manipulácie, či pohybu s nimi,“ vysvetlila lektorka múzea Jarmila Janitorová. „Najstarší hodinvoý strojček do vreckových hodín je z prelomu 16. a 17. storočia a časové obdobie vystavených hodín končí rokom 1930,“ dodala Janitorová.

Dnes je v móde grilovanie a mnohí si kupujú motorčeky, ktoré otáčajú ražňom. Pritom takéto mašinky existovali už pred desaťročiami. V budimírskom kaštieli majú aj grilovacie hodiny. Síce nie je známe, v akom časovom intervale dokážu otáčať ražňom, ale stačilo ich natiahnuť a zistiť, ako dlho sa hriadeľ určený na napojenie ražňa otáča. Ďalšie kožou potiahnuté hodiny pripomínajú na prvý pohľad skôr knihu.

Kaštieľ v Budimíre mal pomerne pohnutý osud. Ide o klasicistickú tereziánsku stavbu z 2. tretiny 18. storočia. Slúžil ako panské reprezentačné sídlo rodiny Ujházyovcov. Poslední majitelia ho opustili v roku 1925. Neskôr ho mala v správe židovská rodina Zohlerovcov, ktorá kaštieľ udržiavala v dobrom stave. V roku 1940 boli deportovaní a po ich odchode bol kaštieľ vyrabovaný. Neskôr tu boli obecné skaldy, súkromné byty a po 2. svetovej vojne aj škola. V tých časoch došlo k ďalším škodám, keď sa pálili obrazy, fotografie a búrali sa pôvodné keramické kachle. Z pôvodného zariadenia neostalo nič. Od začiatku 60. rokov patrí kaštieľ Slovenskému technickému múzeu. Bol zrekonštruovaný a od roku 1990 je v ňom múzeum hodín. Nábytok je z iných kaštieľov a hodiny pochádzajú od súkromných majiteľov, zberateľov, či opäť z iných kaštieľov.

Ak si niekto chce pozrieť hodiny v Budimíre ešte počas prázdnin, mal by to urobiť ešte tento týždeň, pretože počas budúceho bude kvôli dovolenke zatvorené.

debata chyba