Mestská doprava zájde až ku vchodu

Nitrianska hromadná doprava by mala byť v budúcom roku lepšie prekrvená. Nové spoje už nebudú premávať len po hlavných tepnách, ale zájdu aj do menších uličiek. Na požiadanie môžu cestujúcich dokonca vysadiť aj mimo zastávky a zaviesť ich tak priamo k vlastnému domu.

25.08.2008 20:24
MHD v Nitre Foto: ,
Nitrianska mestská doprava sa na budúci rok rozšíri aj do okrajových častí mesta.
debata

Zmeny pripravuje dopravca Veolia Transport, ktorý prevádzkuje nitriansku MHD. „Zvažujeme nákup mikrobusov. Zriadili by sme niekoľko pravidelných liniek pre ľudí, ktorí bývajú v okrajových častiach mesta. Tieto spoje by mali svoje zastávky, šoféri by však mohli vybočiť z trasy. Projekt by sa mohol rozbehnúť už na budúci rok,“ prezradil generálny riaditeľ Juraj Kusy.

Mikrobusy menších prepravcov pritom v Nitre jazdia už niekoľko rokov. Premávajú však skôr po hlavných trasách a zväčša nepravidelne. Ľudia si ich môžu privolať aj ako taxík. Ponúkajú zvyčajne osem miest a lacnejšie cestovné. Napríklad spoločnosť Šarkan Media pýta za jednu jazdu 10 korún (33 centov), firma sa živí najmä reklamou.

V autobusoch MHD stojí jazda 16 korún (53 centov), pri využití čipovej karty 12 korún (40 centov). Zdražovanie ani zlacnenie cestovného sa v najbližších mesiacoch nechystá. „Prechod na euro nebude mať vplyv na dnešné ceny. Lístky by možno mohli zlacnieť, potom však treba nájsť spôsob, ako by sa vykryli ďalšie straty,“ naznačil Kusy.

Dopravca má ročne stratu niekoľko desiatok miliónov korún. Prepláca ju mesto Nitra ako protislužbu za prevádzkovanie MHD. Aj preto vedenie mesta už niekoľko rokov zvažuje vytvorenie vlastného dopravného podniku. Dnes budú o tom predstavitelia mesta rokovať so spoločnosťou Veolia.

„Ak by sme mali vlastný podnik, sami by sme si určovali ceny cestovného. Niektoré skupiny obyvateľov by tak mohli byť zvýhodnené. Tiež by sme chceli skombinovať mestskú dopravu s prímestskou,“ uviedol primátor Jozef Dvonč.

Ešte pred prípadnou zmenou prepravcu by sa v Nitre mali objaviť ďalšie nové autobusy. Veolia plánuje vymeniť aspoň 12 kĺbových autobusov značky Karosa a Ikarus. Značka nových vozov by mala byť známa v priebehu tohto týždňa.

Dopravná spoločnosť chce v tomto aj budúcom roku pokračovať v zjednodušovaní prepravného poriadku. Ďalšie linky by mali začať jazdiť v pravidelných intervaloch. Cestujúci si tak nebudú musieť pamätať presné časy odchodov, budú mať istotu, že ďalší spoj príde napríklad do desiatich minút.

debata chyba