Odporcovia skládky sa obrátili na súd

Občianska iniciatíva Skládka nepatrí do mesta podala na Krajský súd v Bratislave žalobu proti rozhodnutiu Slovenskej inšpekcie životného prostredia, ktoré povolilo skládku v Pezinku. Ako informovala právnička iniciatívy Zuzana Čaputová, v žalobe žiadajú aj o odklad vykonateľnosti rozhodnutia.

03.09.2008 12:24
Skládka v Pezinku Foto:
Protest proti skládke v Pezinku.
debata

Iniciatíva podľa nej podá podnet aj na Ministerstvo životného prostredia, aby preskúmalo rozhodnutie v mimoodvolacom konaní. "Je to možnosť, aby nastal obrat v prospech Pezinčanov. Ministerstvo životného prostredia môže zrušiť rozhodnutie pre jeho nezákonnosť. Zároveň, ak súd vyhovie žiadosti o odklad vykonateľnosti rozhodnutia inšpekcie, práce na skládke by boli až do rozhodnutia súdu zastavené,“ konštatovala Čaputová a dodala, že pripravujú petíciu, ktorú podajú na Európsky parlament.

Podľa právničky iniciatívy namietajú odporcovia skládky v žalobe predovšetkým nesúlad rozhodnutia s územným plánom mesta Pezinok a tiež s jeho všeobecne záväzným nariadením. „Poukazujú na porušenie viacerých práv Pezinčanov, ktorí sa zapojili do konania a tiež na to, že postupom o rozhodnutím inšpekcie došlo k porušeniu nielen práv podľa Ústavy SR, ale aj podľa medzinárodných dohovorov,“ uviedla Čaputová. Poukazujú podľa nej aj na to, že inšpekcia vo svojom rozhodnutí ignorovala budovanie skládky ako čiernej stavby a s týmto faktom sa nevysporiadala, ale vydala povolenie stavať aj na už postavené časti stavby. Poukazujú aj na to, že ako účastníci územného konania nemohli efektívne namietať rozpor s územným plánom, pretože boli z tohto konania vylúčení. „Dôvodom bolo, že ich práva v štádiu územného rozhodovania nemôžu byť priamo dotknuté, a teda námietky môžu uplatniť v následnom integrovanom povoľovaní. V integrovanom povoľovaní pri uplatnení námietky o rozpore s územným plánom inšpekcia konštatovala, že mali byť uplatnené v územnom konaní,“ vysvetlila Čaputová. Takto sa podľa nej kľúčová námietka nedostala cez hradbu účelovosti a nezákonnosti postupu úradníkov.

Okrem toho pripravuje iniciatíva v stredu 10. septembra o 17:00 na pezinskom námestí aj protestné zhromaždenie proti vybudovaniu skládky. Podľa Jaroslava Pavloviča z občianskej iniciatívy tým chcú vyzvať najvyšších predstaviteľov štátu, aby zatiahli ručnú brzdu a uvedomili si, že nezmyselné rozhodnutia Krajského stavebného úradu a inšpekcie povoľujúce skládku, je ešte možné zrušiť aj cez mimoodvolacie konanie. „Uvidíme, kam až chápadlá investora siahajú, či je naozaj silnejší ako zákon, a či proti zákonom a vlastným občanom pôjdu aj ministri alebo premiér,“ uviedol. Na podujatí vystúpia napríklad Jana Kirschner, Peter Cmorik, Robo Grigorov, Robo Opatovský a chrámový zbor AD UNA CORDA. Pavlovič dodal, že pozvaní sú aj zástupcovia obdobne postihnutých samospráv a občianskych skupín, jednotlivcov či mimovládnych organizácií.

Jedna skládka v Pezinku je od prvých domov vzdialená 150 metrov, nová skládka by mala byť 280 metrov od prvých obydlí a 400 metrov od centra mesta. Tak ako na starú skládku, aj na novú by sa mal odpad dovážať z iných miest a obcí. V prvej etape má byť vyhĺbená jama veľká ako 11 futbalových ihrísk a hlboká ako štvorposchodová bytovka. Kým sa z mesta Pezinok na skládke ukladalo ročne približne päťtisíc ton odpadu, ďalších asi 60-tisíc ton odpadu ročne sa privážalo.

debata chyba