V YMCE prišli o strechu nad hlavou

Gangsterské praktiky v budove YMCA. Podozreniam z nich čelí pološtátna Nadácia Intenda, ktorá tam spravuje svoj majetok. Dlhoroční nájomníci z budovy YMCY na Karpatskej ulici museli v septembri pod nátlakom svoje príbytky opustiť. Konali sme primerane, odkazuje nadácia cez svojho správcu.

03.10.2008 11:53
YMCA Foto:
Vysťahovali nás pomocou gangsterských praktík, tvrdí Juraj Janošovský, ktorý v budove YMCA býval so svojou rodinou 18 rokov.
debata

Ľuďom z ôsmich bytov zastavili najprv teplú vodu. Potom obmedzili dodávku studenej vody na dve hodiny denne. Začiatkom septembra ich odpojili od elektriny, neskôr prestali kúriť a zamkli vchod, aby sa nedalo dostať dnu. Následne vylomili dvere na bytoch. Potom ich vylomili znovu a odniesli preč. Nijaký z nájomníkov to nevydržal. Byty sú dnes prázdne.

Úlohou Intendy je spravovať niekdajší majetok Socialistického zväzu mládeže a z výnosov podporovať aktivity mladých ľudí. K vysťahovaniu nájomníkov sa Intenda včera nechcela vyjadrovať. Odkázala Pravdu na spoločnosť Hotely mládeže Slovakia, ktorá YMCU spravuje.

Podľa jej zástupcu Daniela Honeka ľudia z Karpatskej nemajú platnú nájomnú zmluvu, o čom rozhodol súd vo februári tohto roku. „Navyše nejde o nijaké byty, ale iba o dočasné bývanie,“ povedal. Nájomníci tvrdia opak.

Juraj Janošovský býva v YMCE už 18 rokov. Na nátlak reagoval tak, že sa so svojou rodinu odsťahoval do bytu požičaného od kamaráta. „Spor medzi nami môže byť, mal by sa však riešiť na súde. Je šokujúce, že sa vlastník YMCY správa ako rutinérsky gang bytovej mafie a len tristo metrov od Úradu vlády vyháňa nájomníkov na ulicu gangsterskými metódami,“ hnevá sa.

Najdlhšie – 47 rokov – býva v YMCE jej niekdajší správca Michal Dudok. Ťažko chorého dôchodcu musela rodina z bytu odviezť po odpojení elektriny. Prestal fungovať dýchací prístroj, na ktorý je odkázaný. V minulosti mal Dudok riadny výmer na užívanie bytu. Problémy podľa jeho zaťa Eduarda Zelka nastali po roku 1989, odkedy svokor absolvoval už dva súdne spory. „Až teraz sa im úspešne podarilo dostať ho odtiaľ. Určite však nepostupovali v súlade s pravidlami slušného správania, keď nehovorím o zákonoch,“ hodnotí Zelko, čo sa stalo.

Honek pripustil, že na vysťahovanie ľudí zvolili tvrdý postup. Podľa neho však bolo nevyhnutné zabrániť škodám. Do jediného opusteného bytu vo vchode totiž niekto vnikol a porušil vodovod. Voda stekala dolu poschodiami. „V momente, keď nám hrozila škoda, nemohli sme sa pozerať, ale museli sme zasiahnuť,“ odôvodnil predseda predstavenstva Rastislav Dikant, prečo odstavili vodu a elektrinu a vnikli do bytov. „Potrebovali sme tiež sprístupniť priestory pre poisťovaciu spoločnosť,“ vysvetlil.

Dikant tvrdí, že cieľom nadácie je obytné priestory zrekonštruovať a následne prenajať za komerčné ceny. Spôsobom, aký bol zvolený pri vysťahovaní, sa zaoberá polícia. Nájomníci sa obrátili s petíciou aj na ministerstvo školstva, ktoré je jedným zo zriaďovateľov nadácie.

debata chyba