V Žiline vyrastie nové športové centrum

Multifunkčné mestské športové centrum by malo vyrásť na žilinskom sídlisku Vlčince. "V meste dlhodobo chýbajú kryté haly, v ktorých by sa mohli konať športy, ktoré potrebujú mať strechu nad hlavou," konštatoval žilinský primátor Ivan Harman. Ide napríklad o florbal, ktorý má v Žiline veľkú tradíciu a zastrešuje ho mestské centrum voľného času Žirafa.

14.10.2008 20:06
Žilina Foto:
debata

„Ak by sme nešli do tohto riešenia, tak niekoľko tisíc detí a mladých ľudí by zostalo pravdepodobne na ulici, lebo by nemali kde tento šport robiť,“ podotkol šéf žilinskej radnice. Na výstavbu športového komplexu, ktorý sa bude nachádzať pri Základnej škole Karpatská, by malo ísť 70 miliónov korún (2,324 mil. €). Postaví ho Žilinská parkovacia spoločnosť (ŽPS), ktorej je mesto väčšinovým vlastníkom. „Musíme sa zmestiť do tejto sumy, pretože viacej peňazí nemáme k dispozícii,“ uviedol Harman. Ako ďalej dodal, je si vedomý toho, že ŽPS by mala primárne budovať parkovacie plochy v meste. „Bohužiaľ sme boli postavení pred takú situáciu, že sme to potrebovali veľmi rýchlo, mesto nemá svoje vlastné voľné zdroje, takže sme využili voľné zdroje, ktoré boli v ŽPS ako jej základné imanie,“ dodal.

Mestskí poslanci preto v pondelok odhlasovali prevod časti nehnuteľnosti na Rosinskej ceste, kde by mal vyrásť multifunkčný športový areál, do majetku ŽPS. "Navrhované riešenie umožní pokračovanie aktivít, ktoré prebiehali v Športovej hale na Bôriku a zároveň sa vytvorí aj priestor pre ďalšie aktivity – skateboard, in-line korčuľovanie, cyklotrial, bikros, hokej, korčuľovanie na ľade a krasokorčuľovanie,“ spresnil Harman. Súčasťou areálu by mala byť aj ľadová plocha, sociálne zariadenia či priestory s občerstvením.

Prvú halu by mali postaviť do konca tohto roka, celý komplex by mal byť dokončený na jar alebo začiatkom leta 2009. Okrem tohto športového areálu začína mesto stavať aj ďalšiu športovú halu podobných parametrov pri Základnej škole V. Javorku na Hlinách V, ktorá bude primárne slúžiť pre Centrum voľného času Žirafa. „Túto športovú halu chceme odovzdať do konca tohto roku, aby sa florbalová liga mohla začať,“ doplnil Harman.

Športovú halu na Bôriku v júli tohto roka uzavreli, čím prišli menšinové športy v Žiline o športoviská. „Športová hala je v dezolátnom stave, mesto do nej dlhodobo neinvestovalo, hala si vyžaduje zásadnú rekonštrukciu, ktorá sa nedá urobiť bez toho, že by sa hala nezavrela,“ informoval vtedy Harman.

Nad Žilinou visela hrozba zatvorenie haly a tým možného zániku florbalu či futsalu od minulého roku. Vyhrotené spory medzi mestom Žilina a bývalým vlastníkom športovej haly Slovenskou investičnou a realitnou spoločnosťou (SIRS) však napokon zažehnalo ich spoločné memorandum. Dohodli sa v ňom, že hala sa stane majetkom ŽPS – spoločného podniku mesta a SIRS. Mesto zasa stiahlo zo súdu žalobu na predaj haly, pôvodný majiteľ – firma Antrade, ktorej predstaviteľ SIRS George Trabelssie požičal na kúpu haly, upustil od 50-miliónového odškodného (1,66 mil. €). Športovú halu predal tejto spoločnosti exprimátor Ján Slota v posledných dňoch v úrade za 112 miliónov korún (3,718 mil. €).

Športová hala na Bôriku a okolité pozemky sú v súčasnosti vo vlastníctve Trabelssieho spoločnosti SIRS – Project, a. s., ktorej ho predala ŽPS za 70 miliónov korún (2,324 mil. €). V tejto lokalite sa uvažuje o výstavbe Národného športového centra za 4,5 miliardy korún, ktoré by sa malo financovať formou verejno-súkromného partnerstva. Deklaráciu o spoločnom zámere podpísali koncom júna predstavitelia Žilinského samosprávneho kraja, mesta Žilina, Žilinskej univerzity, Zväzu slovenských vedecko-technických spoločností a SIRS – Project, a. s.. Ak u vlády neuspejú so žiadosťou o podporu, vybudujú sa tu pravdepodobne len komerčné priestory.

debata chyba