Šesť dní protestnej štafety ministra nezlomilo

Už týždeň chodia Pezinčania s transparentmi pod okná ministerstva životného prostredia. Protestnú štafetu prišlo za ten čas podporiť viac ako sedemdesiat osobností slovenského života. Minister Ján Chrbet (SNS) o výstavbe spornej skládky odpadov, ktorá je tesne pred dokončením, ešte stále nerozhodol.

11.11.2008 14:09
Skládka Foto:
Medzi protestujúcimi sa objavil aj spevák Pavol Hammel.
debata

„Práve som sa dostal v spise na stranu 975,“ povedal v pondelok ráno Chrbet protestujúcim. Vzápätí ich ponúkol teplým čajom. Správne konanie o skládke začal koncom októbra, po 51 dňoch od doručenia podnetu. Výstavbu smetiska však dočasne nepozastavil.

Podľa protestujúcich sa ukázalo, že Chrbet sa stále nevzdal myšlienky vyriešiť spor udobrením obidvoch strán. „Povedal, že hľadá určitú strednú cestu, aby jeho rozhodnutím nevznikli nejaké škody,“ povedal o včerajšom stretnutie jeden z členov štafety Vladimír Mizerák.

„Je to neprípustné. Minister je štátny úradník a nie obchodný zástupca prevádzkovateľa skládky. Má rozhodovať o jej zákonnosti a nie organizovať vyjednávanie,“ reagoval na takéto slová aktivista Jaroslav Pavlovič. Domnieva sa, že minister má strach rozhodnúť. Ak totiž vyhlási skládku za nezákonnú, jej investor môže od štátu vymáhať spôsobenú škodu.

Protestujúcich Pezinčanov prichádzajú každý deň podporiť nové a nové osobnosti. Včera to bola exministerka pôdohospodárstva Zdenka Kramplová (HZDS), herci zo seriálu Panelák Juraj Kemka a Alexander Bárta. Dnes by sa mal pred ministerstvom ukázať Ladislav Chudík.

„Tento problém prestáva byť iba problémom Pezinka. Podporu nám vyjadrujú nielen osobnosti umeleckého života, politici či občianske združenia, ale dokonca aj samotní pracovníci ministerstva,“ uviedol primátor Pezinka Oliver Solga, ktorý držal na Námestí Ľudovíta Štúra transparent už po tretí raz.

Podľa šéfky Aliancie Fair-play Zuzany Wienkovej nemá protest Pezinčanov na Slovensku zatiaľ obdobu. „Je obdivuhodné, v akom rozsahu a trvaní, s akou kreativitou a nasadením sa dokážu občania Pezinka starať o svoje záležitosti. Je smutné, že svoju energiu musia venovať tomu, aby sa na Slovensku dodržiaval zákon. Predstavujú však nádej pre ostatných, že za správne veci sa oplatí bojovať,“ myslí si Wienková.

Protestnú štafetu sú Pezinčania pripravení už tento týždeň podporiť ďalšími aktivitami, ktoré zatiaľ nespresnili. Podľa hovorcu ministerstva Petra Višvádera nebudú mať na posudzovanie rezortu nijaký vplyv. „Rozhodneme bez ohľadu na to, či pred ministerstvom niekto stojí, alebo nie,“ odkázal Višváder.

debata chyba