V hniezde záchrany v Prešove našli dvojičky

V hniezde záchrany prešovskej nemocnice našli pracovníci odložené dvojičky. Ide o prvý takýto prípad na Slovensku. Dve bábätká do špeciálneho inkubátora vložila matka v stredu v podvečerných hodinách. Obidve deti, chlapček a dievčatko, sú zdravé a sú v odbornej starostlivosti, povedala dnes novinárom hovorkyňa nemocnice Drahoslava Skopárová.

14.11.2008 14:28
Novorodenec Foto: ,
Ilustračné foto
debata

„Detičky sú krásne, najdúšikovia dostali mená Martin a Martinka, mená vybrala nemocnica podľa dňa, keď ich našli v inkubátore,“ uviedla Skopárová. V súčasnosti sú v starostlivosti odborníkov na novorodeneckom oddelení. Bábätká majú podľa Skopárovej približne tri týždne, sú úplne zdravé a nemali známky týrania.

Pri oboch bábätkách bol v inkubátore priložený aj anonymný list. V ňom bol uvedený presný dátum ich narodenia a pôrodnej hmotnosti. Bábätká vážili po pôrode približne tri kilogramy.

Hniezda záchrany umožňujú anonymné uloženie dieťaťa, ktoré podľa zákona nie je trestné. V inkubátoroch je udržiavaná stála teplota, zariadenie krátko po uložení dieťaťa upozorní signálom pracovníkov nemocnice.

Nemocnica o bábätkách informovala pracovníkov sociálnej a právnej ochrany, o prípadnej adopcii dvojičiek môže rozhodnúť súd. Podľa Skopárovej budú pravdepodobne adoptované spoločne.

V Prešove zriadili hniezdo záchrany v roku 2004 a doteraz ho využili štyrikrát, v nemocnici sa postarali o päť detí. Hoci inkubátory sú určené pre jedno dieťa, dvojičky sa do zariadenia zmestili. „Na Slovensku je v súčasnosti spolu 13 takýchto hniezd, odložených bolo zatiaľ 16 detí,“ povedala Anna Ghannamová z občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré pomáha ženám v krízových situáciách.

debata chyba