Organ pre dóm je hotový. Kedy zaznie? Nikto netuší

Delenie cirkevného majetku medzi Bratislavou a Trnavou pripomína spory manželov po rozvode. Februárové rozdvojenie Bratislavsko-trnavskej arcidiecézy na samostatné celky rozpútalo zrejme aj spor o nový organ pre Dóm svätého Martina.

02.12.2008 09:29
Organ Foto: ,
Starý organ v podveží Dómu svätého Martina začali rozoberať v októbri minulého roka.
debata

Nástroj s hmotnosťou deväť ton za cenu zhruba milión eur (vyše 30 mil. korún) sa mal v korunovačnej konkatedrále rozozvučať v októbri. Hoci ho však majster organista Gerald Woehl z nemeckého Marburgu dokončil už zhruba pred rokom, v dóme stále znie iba malý elektronický nástroj – jeden z najlacnejších svojho druhu.

„Chladné dni, rokovania s pamiatkarmi a niektoré nepredvídané okolnosti stavbu organa zdržali,“ povedal včera Woehl. Potvrdil, že organ je hotový, pre jeho „krásu a ženskosť“ by ho rád pomenoval Elizabeth. Časť nástroja dnes leží v škatuliach priamo v dóme. Druhá je v priestoroch trnavskej arcidiecézy a tretia v dielni autora.

Podľa zistení Pravdy má meškanie korene aj v tom, že organ objednal ešte bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol. Financovali ho zo zdrojov rímskokatolíckej cirkvi a sponzorských darov cez nadáciu Laudate Dominum. Termín prvého predstavenia nástroja sa mal viazať práve na Sokolove 75. narodeniny, ktoré boli začiatkom októbra. Po rozdelení diecéz však Sokol zostal trnavským arcibiskupom. Na post bratislavského nastúpil Stanislav Zvolenský. Ten sa ako nový metropolita v cirkevnej hierarchii ocitol nad Sokolom. A práve pre tieto zmeny mala stavba organa uviaznuť.

„V januári som v dóme skončil, k týmto záležitostiam sa už nebudem vyjadrovať,“ zdôraznil bývalý koordinátor projektu Stanislav Šurin. Bratislavská arcidiecéza tiež nechce hovoriť. „Zdôvodnenie súčasného stavu odporúčame žiadať na Arcibiskupskom úrade v Trnave,“ odkázal hovorca Jozef Haľko. Trnavský úrad včera reakciu sľúbil, neskôr sa však už na kontaktnom telefónnom čísle nikto nehlásil.

Zo svätomartinskej katedrály už vlani v októbri odviezli do Trnavy starý chrámový organ majstra Vincenta Možného z roku 1880. Po zreštaurovaní ho mali premiestniť do kostola v žilinských Vlčinciach. Najnovšie ho tam však nechcú. Prečo? Žilinský diecézny hovorca Peter Holbička sa takisto podujal zistiť fakty. Potom už mobil nedvíhal.

debata chyba