Do Domaniže sa vrátila časť vzácneho oltára

Pod nie príliš vydarenými maľbami na oltári rímskokatolíckeho kostola v Domaniži pri Považskej Bystrici objavili reštaurátori vzácne renesančné diela. Časť obnoveného oltára sa z ateliéru späť do kostola vrátila tento týždeň.

10.12.2008 09:54
Oltár Foto: ,
"Bola to detektívka," hovorí reštaurátor Jozef Klech o objavovaní pôvodných malieb pod vrstvou novších olejových náterov.
debata

Pôvodné obrazy pochádzajú z roku 1643. Neskôr, niekedy v 19. storočí, ich premaľovali olejovými farbami. Vtedajším mocipánom sa pravdepodobne zdali príliš svetské, tak ich nechali zatrieť a namaľovať iné motívy.

„Sú to diela neskorej renesancie. Je to ojedinelý objav, pretože z tohto obdobia máme veľmi málo pamiatok. Na pôvodných maľbách vidieť vplyv talianskych majstrov, sú to nesmierne krásne obrazy,“ hovorí akademická maliarka Danica Stojkovičová, ktorá reštaurovala tabuľové maľby.

Akademický sochár Jozef Klech zase reštauroval drevené stĺpy tohto oltára. Odstránil novšie olejové maľby a spod nich vykukli usmievavé tváre. Znázorňujú anjelov, ale pravdepodobne sú to podobizne detí z rodu Esterháziovcov, ktorí v tejto dedine žili a v 17. storočí dali postaviť nový oltár. Na obrazoch aj drevených stĺpoch starí majstri použili techniku vaječnej tempery, ktorá je podľa Jozefa Klecha taká trvácna, že odolá aj olejových farbám.

Časť oltára sa vrátila do Domaniže, stále ho... Foto: Pravda, Milan Kráľ
Oltár Časť oltára sa vrátila do Domaniže, stále ho však zakrýva lešenie.

Najskôr boli potrebné sondy a röntgenové snímky, aby reštaurátori zistili, ako je pôvodná vrstva zachovaná. Potom začali opatrne odstraňovať novšie olejové nátery.

„Autor pred 360 rokmi použil temperové farby zmiešané s vaječným bielkom, ktoré slúžilo ako spojivo. Pri reštaurovaní nemusíme použiť rovnakú techniku, zásadou je, aby pôvodné farby neprišli do styku s novšími, preto sme ich oddelili zriedeným lakom,“ dodal Jozef Klech.

Podľa Márie Ružôňovej z Krajského pamiatkového úradu v Trenčíne reštaurátorské práce doteraz stáli približne 4 milióny korún (132 776 eur), na dokončenie oltára je potrebných ešte asi 1,5 milióna korún (49 790 eur).

Správca farnosti v Domaniži Marián Ďurčan považuje opravy za nevyhnutné. Kostol mal narušenú statiku, začali mu praskať múry, drevený oltár rozožierala červotoč.

„Podarilo sa nám získať peniaze z grantu ministerstva kultúry a neskôr aj z nadácie Poklady môjho srdca. Založili sme občianske združenie Godislav, ktoré sa snaží získať finančné prostriedky cez rôzne nadácie. Okrem toho robíme zbierku medzi veriacimi na opravu kostola, aj pre nich je to srdcová záležitosť,“ dodal Marián Ďurčan.

debata chyba