V Trnave budú vo veľkom rúbať stromy

Zelený pás na okraji Trnavy príde o 350 stromov. Rozhodnutie o ich výrube už podpísal primátor mesta Štefan Bošnák (KDH). Preriedenie dvanásťročného porastu navrhli odborníci, podľa nich je zelená bariéra, ktorá oddeľuje pole od sídliska Družba, prehustená.

10.12.2008 11:06
Výrub stromov Foto:
Ilustračné foto
debata

Pod motorovou pílou skončí vyše 140 hrabov obyčajných, približne päťdesiat javorov mliečnych a dubov letných, ďalej lipy a smreky s obvodom kmeňa do pol metra. Podľa Jany Galkovej z Mestského úradu v Trnave ide väčšinou o krivé či inak znehodnotené stromy. Ich presadenie nie je možné, pretože do hustého porastu sa ťažká technika nedostane.

Po zverejnení oznamu o výrube stromov sa ľudia pýtali, čo to má znamenať. „Každému to vysvetľujem na príklade výsevu mrkvy. Keď vzíde nahusto, tak sa preriedi. Rovnako je to aj so zeleným pásom,“ skonštatovala Jana Galková. Pri výsadbe zeleného pásu poverená firma sadila stromy meter od seba. Rátala so stratami spôsobenými vandalizmom, ale aj s tým, že nie všetky stromy sa ujmú. Vysadených bolo približne 20-tisíc stromov, ktoré majú dnes nedostatok priestoru na svoj rast. Vážnejšie protesty proti presvetleniu zeleného pásu mestský úrad nezaznamenal.

Ľudia, ktorí bývajú v susedstve zeleného pásu, majú obavy, aby robotníci s pílami preriedenie stromov neprehnali. „Je pravda, že je to dosť husté. Len aby ich pri tom vyrezávaní niekto držal na uzde,“ pripomína Jozef Demovič z Družby. Podľa neho by parčíku prospelo aj vyčistenie od narkomanov, ktorí tam majú svoje úkryty.

Zelený pás okolo sídliska začali vysádzať v roku 1994, pôvodne mal vzniknúť zelený prstenec okolo celého mesta. Vedenie radnice po nástupe primátora Bošnáka do funkcie však zámer prehodnotilo a projekt zastavilo.

Koalícia KDH – SDKÚ, ktorá pred dvoma rokmi vyhrala komunálne voľby v Trnave, mala vo svojom volebnom programe aj výsadbu nového parku priamo na sídlisku Družba. Štvorhektárová plocha uprostred sídliska je zatiaľ prázdna, podľa Jarmily Garaiovej z mestského úradu by aspoň časť prác mala byť hotová do roku 2012.

debata chyba