Levice darovali fotografovi Bielikovi školu

Pred hlavňou okupačného tanku odfotil muža, ktorý jej nastavil hruď. Ladislav Bielik. Za tento záber získal roku 1969 cenu na World Press Photo. Jedinú za svojho života. Po smrti prišlo viac ocenení. Jedno z najvýznamnejších uznaní dostal pred tohtoročnými Vianocami v rodných Leviciach. Jedna zo škôl ponesie jeho meno.

23.12.2008 14:25
Ladislav Bielik Foto: ,
Diela slovenského fotografa vystavujú v Leviciach.
debata

S nápadom prišla Lívia Jančoková, riaditeľka Strednej odbornej školy na Vajanského 23, teraz už Strednej odbornej školy Ladislava Bielika. „Zbehlo sa to v tomto roku. Naraz bolo 35. výročie založenia našej školy a tiež 40. výročie okupácie vojsk Varšavskej zmluvy. Mať v názve meno fotografa, ktorý tieto udalosti jedinečne zaznamenal, je veľká česť.“

V laviciach školy vyrastajú aj budúci fotoreportéri, fotografia ako učebný odbor sa tu však uchytila neskôr. „Začínali sme s textilom. Študenti sa u nás učili šiť, tkať a priasť, potom sme prešli na dizajn odevov, a tak akosi postupne sa objavila aj fotografia,“ prezradila Jančoková. Žiaci sa dnes môžu venovať aj grafike, reklame a priemyselnému dizajnu.

Podľa Alice Bielikovej sa najnovšie uznanie manžela vyrovná všetkým tým oceneniam, ktoré doteraz získal od zahraničných agentúr. Hoci škola ešte nemá tabuľku s novým názvom, po chodbách je rozložená výstava Bielikových fotografií. Je skromná, no zato bohatá na cenné detaily z jeho života. „Brali sme sa sedemnásteho augusta 1968 a zrazu, pár dní po svadbe, prišli tanky,“ ukazovala Bieliková na čiernobiely záber z ich svadby.

Ďalšia z fotografií je zas dôkazom o Bielikovej odvahe. Jeho postava je na nej mierne rozmazaná, uniká v zabahnenom poli pred nejakým autom. „Je to z automobilových pretekov v Piešťanoch. Uteká pred havarovaným vozom. Vtedy to prežil. Vždy musel byť blízko. Hľadal výrazy ľudských tvárí. Nebál sa,“ naznačila Bieliková. Jej muž zahynul roku 1984 počas pretekov v Maďarsku. Podľa jeho ženy sa postavil na to najnebezpečnejšie miesto na trati.

V Leviciach urobili svojmu významnému rodákovi koncom tohto leta aj stálu výstavu. Tekovské múzeum ukrýva 40 zachovaných kinofilmových pásov so 187 zábermi z augusta 1968.

debata chyba