Cez Svrčinovec sa valia kamióny, cesty chýbajú

Medzinárodná cesta zo Slovenska do Českej republiky prechádzajúca stredom Svrčinovca spôsobuje domácim vrásky na čele. Obcou s 3 a pol tisíca obyvateľov prejde denne až 30-tisíc áut. Súčiastky tadiaľ prepravujú automobilky Hyundai z Nošovíc a žilinská Kia. Kým kamióny na nevyhovujúcej trase pribúdajú, výstavba lepších ciest mešká.

31.01.2009 12:08
Svrčinovec Foto: ,
Vo Svrčinovci centrum preťala medzinarodná cesta. Je preťažená, kamióny a desaťtisíce áut sú na dennom poriadku.
debata

„Táto cesta, to je náš boľavý problém,“ reaguje starosta Svrčinovca Juraj Strýček na zmienku o ceste, ktorá pretína stred obce. Obáva sa toho, čo bude, keď fabrika v Nošoviciach pôjde naplno. Cesta už teraz nevyhovuje. Dedina je rozložená cez dve doliny, jednou idú autá do Poľska, druhou do Českej republiky. Mešká sľubovaná diaľnica do Poľska, rovnako aj rýchlostná komunikácia k západným susedom. Najnovší termín ich dokončenia je koniec roka 2011.

Starostu by takýto termín potešil, nevidí ho však reálne. „Vo Svrčinovci sa stretávajú tri etapy, každá je v inom štádiu rozpracovanosti, ak by aj jedna stavba finišovala, bez tej ďalšej je to zbytočné. Je tu členitý terén, asi všetky firmy by sem museli stiahnuť na výstavbu,“ hovorí.

Česká strana je na tom lepšie, pred necelými tromi mesiacmi otvorili 7,5 km obchvat moravského Jablunkova. „Je to neporovnateľné, teraz človek môže normálne prejsť cez cestu bez toho, aby musel čakať 5 až 10 minút. Išlo tu aj desať kamiónov za sebou, veď je to medzinárodný ťah,“ pochvaľuje si novú cestu starosta Jablunkova Petr Sagitarius.

V Jablunkove pred štyrmi rokmi, keď ešte autá jazdili stredom obce, domáci protestovali a cestu zablokovali. Kolóny vtedy siahali až na Slovensko. Vo Svrčinovci v týchto dňoch spísali zatiaľ petíciu. „U nás je to v takom predbúrkovom stave, pretože aj naši ľudia už plánujú protesty a akcie, pri ktorých by zastavili dopravu, aby sa rozozvučali telefóny na tých vyšších úradoch,“ uzavrel starosta Svrčinovca.

debata chyba