Piešťany obsadili pávy, najnovší za 78-tisíc eur

Sochu barlolámača v Piešťanoch, ktorá symbolizuje návrat zdravia v miestnych kúpeľoch, postupne vytláča iný symbol - pávy. Slovenské liečebné kúpele v Piešťanoch pred dvoma rokmi obnovili chov pávov na Kúpeľnom ostrove, odvtedy sa s pávmi akoby vrece roztrhlo.

16.02.2009 16:47
Socha Bohuša Kubinského Foto: ,
Socha Bohuša Kubinského za 78-tisíc eur v centre Piešťan nie každému pripomína páva. Radnica však pripomína, že dielo zatiaľ nie je dokončené.
debata

Logo s pávom dostal po rekonštrukcii aj najluxusnejší kúpeľný hotel, päťhviezdičkový Thermia Palace. A v týchto dňoch pribudla socha štylizovaného páva aj na pešiu zónu do centra mesta. Pozornosť obyvateľov Piešťan vzbudila svojou cenou, mesto za ňu zaplatí 78-tisíc eur (2,37 milióna korún).

„Je to dosť, pretože mne to páva ani veľmi nepripomína. Ale asi je to umenie,“ pousmial sa Peter Masár. Podľa Evy Pobjeckej z Mestského úradu v Piešťanoch dielo Bohuša Kubinského vzišlo z verejnej súťaže. Páv zo žuly a bronzu zatiaľ nie je dokončený, na jar ho spestria farebné sklá a hlava poslúži okoloidúcim ako pitná fontánka. Aby pávov nebolo v meste málo, v susedstve sochy otvorili piváreň U páva.

Pávy podľa hovorkyne kúpeľov Jany Beňačkovej-Štefečekovej do Piešťan patria. Príbeh o pávovi, ktorý si zranenú nohu vyliečil vo vyhĺbenine s termálnou vodou, sa spája s počiatkami kúpeľov. Na legendu sa odvoláva aj autor sochy v centre mesta.

debata chyba