Havrany sa z Gemera vyhnať nenechali

Stovky havranov čiernych budú v Rimavskej Sobote škriekať aj naďalej. Menej ich nie je ani po tom, čo s pomocou špeciálnej lezeckej techniky mesto minulý mesiac zlikvidovalo asi štvrtinu hniezd. "V meste je podľa nášho odhadu okolo štyristo hniezd, z nich sme zlikvidovali takmer sto," konštatuje vedúci odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Rimavskej Sobote Ján Bozó.

26.03.2009 09:39
havrany Foto:
Havrany sa v Rimavskej Sobote stali každodenným spoločníkom človeka.
debata

Snahou radnice bolo presunúť kolónie havranov z centra do iných lokalít. „Nádejali sme sa, že havrany by mohli zahniezdiť aj do okolia mesta, kde je na to dosť vhodných stromov, no z centra sa im nechce,“ podčiarkuje Bozó. Gemerčania chceli havrany odohnať aj z mestského parku, ale to sa nepodarilo. Druhou lokalitou je Kraskova ulica. Odtiaľ sa však havrany nesťahovali ďaleko. Zahniezdili v susedstve, kde obťažujú iných ľudí.

„Ja chodievam do práce cez miesta, kde predtým havrany vídať nebolo. Dnes tam však už sú,“ potvrdzuje obyvateľ mesta Michal Lichanec. Havrany sa naučili prikrmovať pri kontajneroch s odpadkami. Aj preto sa im teraz z mesta nechce. Obyvateľov však obťažujú hlukom, ale aj trusom. Hniezda mali v Rimavskej Sobote likvidovať už vlani. Práce museli prerušiť hneď na ich začiatku. Pri piliarskych prácach totiž spadnutý konár zabil bezdomovca.

debata chyba