Kraslice poslúžia aj ako šperkovnice

Malé košíčky z vajíčok sú na okrasu, ale možno do nich odkladať aj šperky. Nevšedné šperkovnice vyrába 56-ročná Katarína Hromaníková z Veľkého Blhu v okrese Rimavská Sobota.

08.04.2009 11:45
kraslice, vajíčka Foto:
Kraslice či košíčky z vajíčok od pani Hromaníkovej potešia oko aj ducha.
debata

Šikovné ruky doslova nútia ich majiteľku stále niečo vymýšľať. „Začínala som výšivkami a postupne skúšala vždy niečo nové. Výrobu malých biedermeierovských kytičiek z prírodných materiálov či rôznych iných ozdôb. Aj staré knihy sa mi ľútostilo vyhodiť, tak som z nich začala robiť dekorácie,“ hovorí rodáčka zo Žiaru nad Hronom. Neskôr začala meniť na umenie aj staré, tvarom netradičné fľaše. Postupom rokov dostala aj k vajíčkam a krasliciam.

Pracuje v domove pre mentálne postihnuté ženy. „Raz pred veľkonočnými sviatkami som vymyslela, že by sme spolu s ostatnými mohli skúsiť zdobiť vajíčka. Chytilo ma to srdce,“ spomína Katarína Hromaníková. Najskôr skúšala jednoduchšie motívy. Posledný rok už vyrába nielen aj zložitejšie kraslice – vyrezávané. S vŕtačkou v ruke vajíčka vydierkuje a potom maľuje a zdobí. Môže to trvať hodiny.

Pani Hromaníková však vymýšľa ďalej. Jej košíčky či malé šperkovnice zo škrupín sú vhodné ako darček nielen na Veľkú noc, ale pri akejkoľvek inej príležitosti. Svoje diela často rozdáva len tak známym. Alebo ich vyrába len pre potešenie svojich očí. No vyhovie aj ľuďom, ktorí ju o kraslice požiadajú. Najmä slečien z Veľkého Blhu, ktoré výrobky pani Kataríny Hromaníkovej budú počas blížiacej sa oblievačky rozdávať svojim šibačom.

debata chyba