Po sto rokoch končí trenčianska Merina

Trenčianska Merina zajtra zastavuje výrobu. Z fabriky, ktorá vyrábala látky a priadze vyše 100 rokov, teda odíde aj posledná stovka zamestnancov. Zostane len malá firma, ktorá bude rozpredávať majetok bývalej textilky.

29.04.2009 12:20
Merina Foto:
V Trenčíne skončila v 2009 aj známa textilka Merina.
debata

„Textilnú výrobu ukončíme 30.apríla. Merina bude ďalej pokračovať v predaji zásob hotových výrobkov, strojov a zariadení. Neviem, čo bude so spoločnosťou ďalej, rozhodnú akcionári,“ povedal Miroslav Majerník, generálny riaditeľ Meriny.

Merina mala pred 20 rokmi okolo 2 500 zamestnancov. Po nástupe lacných ázijských výrobkov na trh jej postavenie upadalo. Podľa Majerníka skončil textilný priemysel v celej strednej Európe, Merina bola jedným z posledných mohykánov. Nemala objednávky pre svoje výrobky a nevyšiel jej ani zámer s technickými textíliami pre automobilky.

Je to už druhá veľká fabrika v Trenčíne, čo ukončila výrobu. Pred dvoma rokmi zanikla Ozeta, ktorá vyrábala pánsku konfekciu. Tieto fabriky pred 40 rokmi založili tradíciu výstav Trenčín mesto módy. Aj táto výstava je dnes už minulosťou. Trenčania nad zánikom výroby v Merine len krútia hlavami. „Je to veľmi smutné,“ vraví Marta Rozvadská. „Robila som v Merine 7 rokov, môj manžel 24 rokov. Vyrábali sa tam kvalitné textilné výrobky, to, čo sa teraz predáva, je tak na jedno použitie,“ dodala Zdenka Talianová.

Eva Bohušová si nemyslí, že textilný priemysel na Slovensku je na tom naozaj tak zle, aby musela Merina zaniknúť, domnieva sa, že za skončením výroby je niečo iné. Aj Jaroslav Tazberik sa s fabrikou ťažko lúči, hoci v nej už 5 rokov nepracuje. „Robil som tu ja, v Merine robil aj môj otec, mám k nej veľmi blízko. Je smutné, že takto dopadla,“ povedal.

Dušan Gajdúšek, výkonný riaditeľ Asociácie odevného a textilného priemyslu hovorí, že Merina dlhé roky budovala imidž slovenskému priemyslu a ukončenie jej činnosti bude ťažkou stratou. Pripomenul, že textilný a odevný priemysel je pod veľkým tlakom vyše päť rokov, za toto obdobie stratil približne 12-tisíc zamestnancov.

Textilná fabrika v Trenčíne vznikla v roku 1907 pod názvom Tiberghien a synovia. Výrobu zastavila iba počas prvej svetovej vojny, v jej priestoroch bola vojenská nemocnica. Názov Merina používa od roku 1949.

debata chyba