V Zlatých Moravciach sa v referende pokúsia odvolať primátorku Ostrihoňovú

Pod petíciu za vypísanie referenda o odvolaní primátorky Zlatých Moraviec Serafíny Ostrihoňovej sa podpísalo 3300 ľudí. Je to dostatočný počet podpisov na to, aby bola platná. S jej obsahom sa musí podľa zákona stotožniť 30 percent z celkového počtu oprávnených voličov, čo je 3222 ľudí.

09.05.2009 12:55
debata

Petičný výbor však chce v petícii pokračovať a vyzbierať až 5300 podpisov, čo je počet ľudí, ktorí by sa museli zúčastniť na referende na to, aby bolo platné. „Vyhlásiť referendum je jedna vec, ale druhá vec je, aby bolo aj úspešné. Keby skrachovalo, zbytočne by sme vyhodili mestské peniaze a my nechceme hazardovať,“ povedal Cyril Lazúr predseda občianskeho združenia Naše Moravce, ktoré petičnú akciu organizuje. Chýbajúcich 2000 podpisov chcú zbierať do konca mája, ak sa im ich získať nepodarí, zrejme akciu ukončia, uviedol Lazúr. Či petičné hárky predložia mestskému zastupiteľstvu i tak, petičný výbor zatiaľ nerozhodol.

Dôvodom petície je ekonomický, ale aj morálny a etický úpadok mesta, ktoré vedie už druhé volebné obdobie Ostrihoňová. Petičný výbor poukazuje na nekoncepčnosť riadenia mesta, neustále spory v mestskom zastupiteľstve, zlú situáciu v mestskej nemocnici, či nevyužívanie fondov Európskej únie.

Upozorňuje tiež na to, že primátorka je obvinená z viacerých trestných činov – z podvodu v spolupáchateľstve, zneužitia právomoci verejného činiteľa a z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny. Jej sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia vo všetkých prípadoch prokuratúra zamietla. Ostrihoňová vidí v petícii pomstu za to, že vetovala uznesenie o prenájme mestskej nemocnice víťazovi verejnej súťaže. "Dlhy nemocnice vo výške 1 228 175 € by zostali mestu, čo by znamenalo exekúcie mestských majetkov a podnikov,“ napísala vo vyhlásení, ktoré pred časom zaslala médiám.

debata chyba