Piešťany majú problém s čiernymi skládkami

Mesto Piešťany trápi zvýšený výskyt nelegálnych skládok. Tie vznikajú najmä v odľahlých častiach mesta, ktoré nie sú monitorované kamerami. Ako informovala Martina Halašková z referátu životného prostredia Mestského úradu v Piešťanoch, na odstraňovanie čiernych skládok ročne vynakladajú približne 4 104 eur.

12.05.2009 16:54
debata

Na tých, ktorí skládky zakladajú, doplácajú všetci obyvatelia – finančné náklady mesta sa totiž premietajú do výšky poplatku za komunálne odpady. Hlavné lokality znečistenia pomohli zmapovať žiaci siedmeho ročníka Základnej školy Brezová v rámci hodín environmentálnej výchovy. Ide o skládky na Studenej, Vážskej, Veternej a Priemyselnej ulici, v blízkosti Biskupického kanála a na Mojmírovej ulici.

Podľa Halaškovej sa množstvo odpadu na jednej z nich pohybuje od sedem do 10 metrov kubických. Takýchto nelegálnych skládok je však v meste oveľa viac. Problémy spôsobujú aj obyvatelia, ktorí znečisťujú kontajnerové stojiská umiestňovaním nadrozmerného a iného odpadu. Na internetovej stránke magistrát žiada obyvateľov, aby v prípade zistenia takéhoto ukladania odpadov kontaktovali mestskú políciu.

Podľa náčelníka piešťanskej mestskej polície Marcela Mihalika sú čierne skládky vážnym problémom. Bez pomoci občanov je podľa neho len veľmi ťažké vypátrať páchateľa a dokázať mu vinu. „Ak nám dá občan konkrétny tip, potom je úspešnosť odhalenia takmer stopercentná,“ uviedol Mihalik. Podľa neho nelegálne skládky zakladajú prevažne právnické osoby. Ak polícia pristihne pri čine fyzickú osobu, možno jej udeliť na mieste blokovú pokutu do 30 eur. V správnom konaní sa čiastka zvýši až na 166 eur.

debata chyba