Podnik kúpil drahé autá. Vyrobil pár chatiek

Horehronský sociálny podnik v Brezne funguje necelý rok. Za ten čas dal prácu 70 ľuďom, vyrobil niekoľko drevených záhradných domčekov, kúpil luxusný tereniak a viacmiestny mercedes.

14.05.2009 09:10
debata

Tento podnik má zabezpečovať prácu dlhodobo nezamestnaným ľuďom na Horehroní. Do konca roka 2010 zinkasuje od štátu viac ako tri milióny eur. Súčasný riaditeľ Norbert Nikel tvrdí, že balík peňazí nedostanú naraz, ale po častiach. „Dosiaľ sme dostali asi štvrtinu,“ dodal. Podľa neho je to málo. Nestíhajú nakupovať stroje do drevovýroby.

K nákupom drahých áut sa veľmi vyjadrovať nechcel. V čase obchodu totiž ešte nebol riaditeľom. Vozový park je podľa neho dostačujúci. Na otázku, či nejde o pridrahé autá pre podnik pracujúci v sociálnej oblasti, odpovedal, že nič nebolo porušené. „V projekte bol priestor na nákup áut. Tak sa kúpili.“

Sídlo inštitúcie je v historickej budove v centre Brezna. Kancelárie tu prenajímajú deti okresného šéfa Smeru a viceprimátora Brezna Jána Račáka. Sídli tu aj regionálna kancelária strany.

Riaditeľ klientelizmus odmieta. „Usídlili sme sa tu preto, lebo tu jednoducho boli voľné kancelárie za normálnych podmienok. Nevidím na tom nič zlé. Byť na námestí je skôr výhoda. Ľudia nás ľahšie nájdu,“ uviedol Nikel.

V Brezne bude podnik poskytovať komunálne služby, napríklad kosenie a hrabanie trávy. V Polomke robotníci vyrábajú drevené stavebné dielce pre domy a v Čiernom Balogu jednoduché drevené domky. V Balogu sa riadna výroba rozbehla až v apríli tohto roka. Otázku, prečo nie skôr, riaditeľ nekomentoval.

Do podniku vlani v novembri zavítala aj 43-ročná Rómka Monika Bartošová. Celý život nerobila, s výnimkou aktivačných prác v ostatných mesiacoch. „Tri týždne boli školenia. Sľúbili mi prácu. Že môžem niekde robiť ako robotníčka alebo upratovačka. Odvtedy nič. Hovoria mi, že je kríza a nie sú miesta,“ dodáva žena, ktorá je ďalej bez roboty.

debata chyba