Bratislava verbuje mestských policajtov platom 1100 eur

Výletný areál na Partizánskej lúke v Bratislave bude v sobotu patriť mestským policajtom, ktorí verejnosti pri príležitosti Dňa mestskej polície predstavia a priblížia svoju prácu. Ako na tlačovej besede povedala náčelníčka bratislavskej mestskej polície (MsP), v histórii sa takto mestu otvárajú po prvýkrát.

25.05.2009 22:10
mestská polícia, mestskí policajti Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Program sa začne o 10:00 zapálením táboráka a potrvá až do 16:00. Pre návštevníkov podujatia je pripravených viacero zaujímavých akcií – ukážka výcviku služobných psov a koní či zásahy psovodov mestskej polície so služobnými psami. K dispozícii budú aj odborníci, ktorí záujemcom z radov chovateľov psov poskytnú rady týkajúce sa psíkov v domácnostiach.

Záujemcovia sa tiež môžu dozvedieť viac o činnosti tohto poriadkového útvaru, môžu sa oboznámiť s technikou, ktorú používajú príslušníci MsP. V rámci celodenného programu si budú môcť návštevníci vyskúšať svoju zručnosť aj pri nasadzovaní a prípadnej demontáži blokovacieho zariadenia z kolesa pristaveného motorového vozidla. Počas celého dňa sa bude o dobrú náladu starať hudobná skupina Countryfield, pripravené sú aj rôzne hry pre deti, zábavné maľovanie či výroba zvierat z balónov.

Návštevníci sa môžu dozvedieť viac o práci MsP, môžu získať informácie aj o náborovej kampani. Dlhodobým cieľom kampane je podľa námestníka bratislavského primátora Tomáša Korčeka zvyšovať počty príslušníkov MsP. „Pre posilnenie radov polície sme vlani pripravili určité benefity, ako 13 plat, náborový či hodnostný príplatok. Vďaka výberovej kampani sa nám podarilo stabilizovať počty,“ konštatoval. Priemerný plat mestského policajta je približne 883 €, pri ktorom sa podľa námestníka značne zvýšil záujem o túto prácu. V náborovej kampani preto pokračujú aj v tomto roku, novinkou je 14. plat, príspevok na bývanie, náborový a aktivačný príplatok ako aj príplatok za vedenie služobného motorového vozidla pre príslušníkov MsP. „Na základe nových príplatkov očakávame priemerný plat policajta 1100 €,“ povedal Korček.

Ako zároveň uviedol, od začiatku tohto roka sa prihlásilo 327 uchádzačov,  väčšinou mužov, priemerný vek bol 28,5 roka. Pri výbere musia uchádzači splniť náročné kritéria – vek minimálne 21 rokov, musia absolvovať psychotesty, kurz odbornej spôsobilosti, ktorý trvá okolo troch mesiacov a ukončuje sa skúškou pred odbornou komisiou. „Následne dostane policajt uniformu a ide do priameho výkonu služby,“ dodal Korček.

Mestská polícia funguje od roku 1992 na základe Zákona o obecnej polícii, ktorý schválila Slovenská národná rada.

debata chyba