V Petržalke budú dohliadať na poriadok aj policajti na bicykloch

Mestským policajtom v bratislavskej mestskej časti Petržalka budú pri práci od začiatku júla pomáhať okrem áut, motocyklov či koní aj bicykle. Policajti na bicykloch budú mať na starosti najmä pešie zóny či parky, do ktorých je vjazd áut zťažený. Novinárom to dnes povedali zástupcovia magistrátu hlavného mesta a mestskej polície.

24.06.2009 16:58
debata

„Takáto cyklohliadka bude vedieť obslúžiť širšie územia ako napríklad pešia hliadka, lebo sa bude mať možnosť rýchlejšie presúvať,“ povedal námestník primátora Tomáš Korček. Policajtov by tak mohli Bratislavčania zazrieť napríklad v Sade Janka Kráľa či na dunajskej hrádzi, ktorá je obľúbená medzi cyklistami a korčuliarmi.

„Ich úlohou je aj preventívna oblasť (…), kontrola psíčkarov, kontrola nelegálnych skládok. Sú to vlastne bežní policajti,“ priblížila náčelníčka mestskej polície Zuzana Zajacová.

Šliapať do pedálov v špeciálnych uniformách mestskej polície budú zatiaľ štyria mladí muži. Ich vekový priemer je podľa Korčeka 25 rokov. „Máme nachystané dve dvojice cyklohliadok. Ak sa tento projekt osvedčí, budeme to rozširovať aj na ostatné policajné stanice,“ dodala Zajacová, ktorá nevylúčila, že v budúcnosti by mohli rady mestskej polície rozšíriť aj muži zákona na korčuliach.

Zajacová nevedela povedať, dokedy policajti na bicykloch v uliciach Petržalky ostanú. Závisieť to bude vraj najmä od počasia.
Na 12-hodinovú službu na bicykli sú vraj strážnici dobre pripravení. „Trénujeme a venujeme sa bicyklovaniu aj vo voľnom čase, to znamená, že pre nás (…) nie je tá fyzička žiaden problém,“ povedal mestský policajt Peter Bednár.

Cyklohliadky už v roku 2006 zaviedla mestská polícia v Košiciach. „Spolu máme 16 bicyklov a myslím, že tieto hliadky sa veľmi osvedčili,“ povedal ČTK náčelník košickej mestskej polície Milan Dvorožňák. Dvojčlenné policajné hliadky sú podľa Dvorožňáka účinné najmä v parkoch, okolí hlavnej železničnej stanice, školských areáloch či záhradkárskych oblastiach.

debata chyba