Prvý slovenský cirkus zomrel s Bandolfínim

Bandolfíni bol kúzelník. V rodných Želiezovciach ho prezývali Bandy. Volal sa Ondrej Németh a prvý slovenský cirkus založil ešte za komunistov, keď slovo cirkus nebolo režimu veľmi po chuti.

05.08.2009 10:23
cirkus, jašter Foto: ,
Majiteľ cirkusu mal kedysi desiatky väčších zvierat, dnes má len pár hadov, jaštera, malého krokodíla či holuby.
debata

S cirkusantstvom začal v roku 1955 u bratov Štaubertovcov. Prešiel kariérou siláka, artistu, fakíra a iluzionistu. Pod názvami Bandolfíni alebo Bandolfíni – Slovakia pôsobil neskôr s vlastným súborom v zahraničí. Mal pomaly vlastnú zoologickú záhradu. Nie všetky zvieratá vystupovali v programe. Niektoré boli v klietkach, ktoré po skončení odkryl a ľudia tak mohli obdivovať medvede, kone či ťavy.

Jedna z jeho dcér, Mária, sa narodila priamo v maringotke počas kúzelníckeho turné. Každé z jeho detí po jeho smrti pokračovalo v cirkusantskej dráhe. Nie však spoločne. Podobne ako Víghovci hrajú po kultúrnych domoch, jedna z dcér je v Čechách. Keby rodina zostala spolu, veľký cirkus by sa možno nerozsypal.

Alexander Vígh, terajší šéf Varietté Karlson, sa do rodiny priženil a zobral si Máriu Némethovú. Pochádzal z rodiny roľníkov, od detstva ho však zaujímali kúzla. Keď si starý Bandolfíni nejaké chystal, vždy sa otočil chrbtom, aby ich Alexander nevidel. „Nijaký kúzelník nemá rád, keď sa naňho pozerajú zozadu alebo zboku a odhalia tak jeho podvody.“ Vígh sa preto prizeral, ako každý iný, a po čase dokázal triky vytušiť.

Bandolfíni mal vážne zdravotné problémy, no nemohol zniesť, že niekto iný bude viesť jeho cirkus. „Preto ho radšej nechal zavrieť. O zvieratá sa nemal kto starať, a tak ich postupne rozpredali. A my sme sa pustili do vlastného podniku,“ uzatvára Vígh.

debata chyba