Pacientku z Pohody prijali opäť v martinskej nemocnici

Zranené 19-ročné dievča z tragédie na festivale Pohoda včera ráno viezli späť do Martinskej fakultnej nemocnice. Dôvody prevozu ani to, či sa zhoršil stav pacientky, nemocnica na želanie rodičov nechce komentovať. Práve pred mesiacom sa na hudobnom festivale Pohoda v Trenčíne zrútil veľký stan. Padajúca konštrukcia ju zasiahla do hlavy.

18.08.2009 08:54
Kaščák, Pohoda Foto:
Organizátor festivalu Pohoda Michal Kaščák.
debata

Dievčina sa najskôr liečila v Martine, potom ju odviezli do Trenčína a teraz späť do Martinskej fakultnej nemocnice. „Momentálne je na pozorovaní na neurochirurgickom oddelení. Jej stav je stabilizovaný. Nedá sa povedať, ako dlho tu pobudne,“ povedala bez bližších podrobností hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová. Podľa nej pacientka komunikuje s okolím, ale zatiaľ len písomnou formou.

V žilinskej nemocnici sa lieči 25-ročný muž z Veľkého Krtíša. Ten mal takisto zranenú hlavu. Po neurochirurgických operáciách ho pomaly preberali z umelého spánku. Postupne začal reagovať na podnety z okolia. „Spočiatku to bola len očná komunikácia, potom jednoslovná, teraz už tvorí jednoduché vety. Orientuje sa, poznáva svojich rodičov a rozpráva sa s nimi. Po neurochirurgickej stránke je už v poriadku, operácia dopadla dobre,“ informovala riaditeľka žilinskej nemocnice Daniela Bekeová.

Stan, ktorý sa počas búrky zrútil na stovky ľudí, stavala nemecká firma Bossert Zelte. Michal Kaščák, organizátor festivalu Pohoda, chce spoločnosť žalovať a žiadať aj náhradu spôsobenej škody. „V súčasnosti riešime odškodné, hlavne zdravotné ujmy, ale aj škody na majetku. Určite podáme na nemeckú firmu žalobu a súčasťou žaloby bude aj náhrada spôsobenej škody. O akú sumu pôjde, to zatiaľ neviem povedať,“ hovorí Kaščák.

Príčiny nehody stále skúmajú experti Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Zatiaľ zistili rozdiely medzi realizáciou stavby a technickou dokumentáciou aj pochybenia pri samotnej stavbe. „O konkrétnych príčinách je však ešte predčasné hovoriť,“ dodal šéf expertného tímu Ján Podhorský.
Pokračuje aj policajné vyšetrovanie, obvinený zatiaľ nebol nikto.

debata chyba