Gymnázium v Revúcej národná zbierka nezachránila

Národná zbierka na opravu a vynovenie budovy prvého slovenského gymnázia v Revúcej sa skončila fiaskom. Za rok od vlaňajšieho augusta sa mestu podarilo vyzbierať len niečo vyše 3 320 eur. Na vynovenie expozícií, ale aj rekonštrukciu podkrovia potrebuje asi 100-tisíc.

23.09.2009 12:23
gymnázium Revúca Foto: ,
Na obnovu a vynovenie prvého slovenského gymnázia sa podarilo vyzbierať len 3 320 eur.
debata

Revúca očakávala, že vyzbieraná suma bude podstatne vyššia. „Priznám sa, trochu sklamaný som,“ hovorí Ľuboslav Kučerák z mestského úradu.

Ešte pred vyhlásením zbierky sa Revúcej podarilo získať 76-tisíc eur na výmenu strechy. Ďalšie peniaze na opravu budovy a modernizáciu zbierok nemá. Z vyzbieranej sumy toho veľa neurobí.

„Sumou 1 660 eur prispel Trnavský samosprávny kraj. Inak sme mimo Revúcej získali už iba 40 eur,“ dodáva Kučerák. Časť peňazí na účet prišla aj z predaja reklamných predmetov.

Po nezdare s národnou zbierkou sa mesto rozhodlo akciu zopakovať. Od septembra vyhlásilo novú zbierku, ktorá bude trvať tiež rok.

Primátorka Revúcej Eva Cireňová z vyzbieranej sumy podľa vlastných slov sklamaná nie je. „Ľudia dali toľko, koľko mohli. Aj pred 147 rokmi, keď gymnázium zriaďovali a sprevádzkovali – tiež z národnej zbierky – boli podobné problémy so získavaním peňazí. Doba bola ťažká vtedy a je aj dnes,“ dodala Cireňová.

debata chyba