Prepustení zamestnanci celé mesiace sedia v jedálni. Bez stravy

Desiatky zamestnancov, ktorých prepustilo Mestské hospodárstvo v Trenčíne, musia každý deň prísť do sídla firmy a odsedieť si 8 hodín v jedálni. Stravu v nej však nedostávajú ani stravné lístky, zjesť môžu iba to, čo si prinesú.

24.09.2009 09:42
zamestnanci Mestského hospodárstva Foto: ,
Od júla sedia prepustení zamestnanci v jedálni Mestského hospodárstva a hrajú karty, Človeče, nehnevaj sa alebo lúštia krížovky. Jedia len to, čo si prinesú.
debata

Ľudí, čo sa starali o verejnú zeleň v meste, už Mestské hospodárstvo nepotrebuje. Tieto práce prevzala súkromná firma, s ktorou mesto podpísalo zmluvu. Od 1. júla sa tak 34 zamestnancov stalo nadbytočnými a začala im plynúť výpovedná lehota.

„Sedíme v jedálni, ale stravu nedostávame, ani stravné lístky. Vraj nemáme nárok. Ale stále sme zamestnanci, ktorí musia chodiť od 6. do 14. hodiny do zamestnania, máme tu pichačky na evidenciu dochádzky,“ hovorí Stanislav Zachar, ktorý pracoval v Mestskom hospodárstve ako záhradník a vodič.

Eva Lukšová má 53 rokov a vo firme odpracovala vyše 20 rokov. Dostala výpoveď spolu s manželom, hovorí, že im to zobralo pôdu pod nohami. Doma majú dve nedospelé deti.

„Odrobil som tu 34 rokov ako záhradník, teraz sa mi obrátili chrbtom. Zostanem na podpore. V mojom veku nebude jednoduché nájsť si nové zamestnanie. Nemôžeme sa pohybovať vonku, mimo jedálne len pár krokov po WC, ďalej nie,“ dodal jej manžel Henrich Balaj.

Aj 38-ročný Róbert Pagáč dostal výpoveď spolu so svojou manželkou. Doma majú dve deti, 10– a 12-ročné. V jedálni lúštia krížovky, hrajú karty alebo Človeče, nehnevaj sa. „Je to stratený čas, ale čo máme robiť. Pracovali sme tu 16 rokov, teraz im nestojíme ani za to, aby nám dali stravenky,“ hovorí Pagáč.

Podľa Eriky Vravkovej, riaditeľky Mestského hospodárstva a správy lesov v Trenčíne, prepusteným pracovníkom organizácia pridelila jedáleň ako miesto, kde sa majú zdržiavať počas výpovednej lehoty. Zdôvodňuje to aj tým, že inak by organizácia nemohla kontrolovať ich činnosť, od Mestského hospodárstva dostávajú náhradu mzdy a pritom by sa mohli načierno zamestnať niekde inde.

„Zamestnancom počas výpovednej lehoty neprideľujeme stravné lístky. Po konzultácii s odbornými inštitúciami sme prišli k záveru, že podľa Zákonníka práce má zamestnanec nárok na poskytnutie stravy vtedy, ak odpracuje pracovnú zmenu v dĺžke najmenej 4 hodín. V tomto prípade to nie je výkon pracovnej zmeny. Tým, že tu musia sedieť, im nevzniká nárok na stravné lístky,“ argumentuje Vravková.

Prepustení zamestnanci tieto argumenty neprijali a obrátili sa na Inšpektorát práce. Ten by mal svoje záverečné stanovisko vyriecť v najbližších dňoch. „Touto vecou sa Inšpektorát práce zaoberá, zatiaľ sme ju neuzatvorili. Uzatvoríme to až potom, keď dostaneme stanovisko firmy,“ povedal Viliam Gajdošík, zástupca riaditeľa Inšpektorátu práce v Trenčíne.

debata chyba