Najväčšiu šancu v Bratislavskom kraji majú Bajan a Frešo

O post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja sa v novembrových voľbách budú uchádzať zrejme piati kandidáti. Popri súčasnom predsedovi regiónu Vladimírovi Bajanovi svoju kandidatúru už ohlásili Pavol Frešo, Juraj Janošovský a Róbert Beňo.

02.10.2009 11:17
Pavol Frešo Foto:
Poslanec SDKÚ Pavol Frešo na prvej parlamentnej schôdzi po letnej pauze.
debata

Slovenská národná strana avizovala svojho vlastného kandidáta – Jaroslava Pašku. Ako pre agentúru SITA dnes povedal zapisovateľ krajskej volebnej komisie Matúš Šaray, k dnešnému dňu zatiaľ nedostali žiadnu oficiálnu žiadosť kandidáta na predsedu regiónu. "Evidujeme zatiaľ len šiestich nezávislých kandidátov na poslancov,“ uviedol.

Ako prvý ohlásil kandidatúru na župana poslanec Národnej rady SR Pavol Frešo, ktorého vo voľbách do vyšších územných celkov podporia SDKÚ, KDH, SMK a OKS. Vladimír Bajan hodlá ísť do volieb ako nezávislý s podporou Smeru. Strana pritom stále rokuje o vytvorení koalície s HZDS a Stranou zelených Slovenska. „Možno sa k nám pripojí aj ďalšia strana. Oficiálne zmluvu podpíšeme v pondelok, keď predstavíme aj kandidátov na poslancov," povedala krajská predsedníčka HZDS Diana Štrofová. Juraj Janošovský je spoločným kandidátom strany Úsvit a Združenia robotníkov Slovenska, nie je pritom členom ani jednej z týchto strán. Kandidátom strany Most-Híd na župana je Róbert Beňo, ktorý sa už stal členom strany Bélu Bugára. SNS rokovala o koalícii so Smerom, nakoniec však pôjde do volieb samostatne a postaví vlastného kandidáta. O priazeň voličov sa bude uchádzať europoslanec Jaroslav Paška.

V kraji je zatiaľ známa jedna koalícia – SDKÚ s KDH, SMK a OKS. Dohodli sa, že SDKÚ do volieb nominuje 18 kandidátov, KDH 15, SMK šesť a OKS päť. SNS postaví svojich vlastných kandidátov vo všetkých volebných obvodoch, povedal podpredseda SNS Rudolf Pučík.

debata chyba