Kaštieľ už nie je dominantou, ale strašiakom

Namiesto pýchy mesta strašiak, ktorý nedá miestnym spávať. Reč je o Coburgovskom kaštieli zo šestnásteho storočia na námestí v Jelšave, ktorý zo dňa na deň chradne, priamo pod oknami mestského úradu.

29.10.2009 09:09
Milan Kolesár, Jelšava, kaštieľ Foto:
Coburgovský kaštieľ zo 16. storočia na námestí v Jelšave chátra. Primátor Milan Kolesár ani jeho predchodcovia kupca zatiaľ nenašli.
debata

„Som už tretí primátor, ktorý sa usiluje o predaj kaštieľa. Kupca, ktorý by ho chcel využívať a zároveň zrekonštruovať, sme však doteraz nenašli,“ konštatuje primátor Jelšavy Milan Kolesár (HZDS, SDKÚ).

Predaj komplikuje veľkosť budovy, pozemku a tiež predpokladaná cena za opravu. Kaštieľ má 4 800 štvorcových metrov zastavanej plochy. Na jeho opravu je potrebných najmenej 6,6 milióna eur (vyše 200 miliónov korún). Predať ho Jelšava chce za 50-tisíc eur. V prípade seriózneho záujmu je ochotná rokovať aj o zľave.

Podmienkou pre budúceho majiteľa je však záväzok kaštieľ opraviť. „Ponuku na predaj máme aj na internete. Záujemcovia sa hlásia, keď sa však dozvedia, aký je kaštieľ veľký a koľko by bolo treba investovať do opráv, cúvnu,“ priznáva Kolesár.

Dosiaľ najvážnejší záujem o kúpu prejavila istá firma z Košíc. Zastupiteľstvo v Jelšave odsúhlasilo návrh predbežnej zmluvy, no k predaju nedošlo. Záujemca sa odmlčal. Teraz mesto uvažuje o tom, že si kaštieľ nechá. Peniaze na opravu sa chce pokúsiť získať z fondov Európskej únie. Aj tu však narazilo na problémy. Len projekt by totiž stál takmer 70-tisíc eur. Toľko peňazí Jelšava nemá. Hľadá preto sponzora, ktorý by projektovú dokumentáciu zaplatil.

Aké by mohlo byť využitie kaštieľa? Niektorí obyvatelia by si v ňom vedeli predstaviť domov dôchodcov, iní hotel. „Na ubytovacie možnosti by bola táto budova ideálna,“ zamýšľa sa 53-ročný Július Jobági.

debata chyba