Cintoríny sú aj pod Trnavou - poďte s nami do krypty

Rovnakú možnosť získať odpustky pre duše zosnulých ako cintoríny ponúkajú veriacim krypty pod kostolmi. V Trnave ich je niekoľko, kryptu pre verejnosť však pravidelne na sviatok všetkých svätých otvárajú len františkáni.

02.11.2009 15:53
krypty, krypta, Trnava Foto: ,
Po roku 1989 františkáni v jednej z miestností krypty vytvorili malú kaplnku.
debata

Možnosť pomodliť sa v nej potrvá až do konca tohto týždňa. Snaha sprístupniť po dlhých desaťročiach „cintorín“ pod bazilikou sv. Mikuláša v tomto roku opäť zlyhala. Farský úrad pozýval veriacich na návštevu krypty, no pevné mreže zostali zamknuté. Dôvodom bol elektrický skrat osvetlenia.

Za františkánskym novicom Efrémom sa do krypty pod Kostolom sv. Jakuba nahrnuli desiatky ľudí. Niektorí sa prišli pomodliť za zosnulých, iní zostúpili do podzemia len zo zvedavosti. Keď Efrém zapálil niekoľko sviečok a zhasol elektrické osvetlenie, ľudia akoby sa ocitli v inom svete. Vo svete neuveriteľného pokoja a ticha. „Chodím sem každý rok, je tu taká príjemná energia, pokoj. Chodím tam meditovať,“ hovorí Trnavčanka Katarína Čapičíková.

Ďalšia Trnavčanka Andrea Pichlerová prišla do krypty s Američanom Josephom, ktorý už dlhšie žije na Slovensku. „Zaujímajú ho všetky trnavské krypty, preto túto príležitosť nemohol vynechať,“ vysvetľuje. Krypta je dlhá päťdesiat metrov, tvoria ju dve súbežné chodby, ktoré sa na konci spájajú. V jednej z chodieb nechýba kríž, pred ktorým sa návštevníci modlia. Po roku 1989 františkáni v jednej z miestností krypty vytvorili malú kaplnku. „Teraz sa tu už vôbec nepochováva,“ upozorňuje františkán Cyril Brázda. Pred polrokom však do jedného z priečinkov podzemného cintorína uložili pozostatky ľudí, ktorí boli pôvodne pochovaní pod františkánskym kostolom sv. Kataríny Alexandrijskej pri Dechticiach.

Miesto posledného odpočinku v krypte našla aj šľachtičná Zuzana Forgáčová. Jej dramatický životný príbeh sa stal námetom pre román Joža Nižnánskeho Žena dvoch mužov, ako aj pre romána Jána Čajaka V zajatí na holíčskom hrade. Krypta však slúžila predovšetkým na pochovávanie členov františkánske­ho rádu.

Miestom posledného odpočinku jezuitov bola krypta pod Katedrálou sv. Jána Krstiteľa. Výnimočne sa v nej pochováva aj dnes. Pred tromi rokmi do nej uložili telo biskupa Pavla Hnilicu, pred rokom biskupa Petra Dubovského. Pod bazilikou sv. Mikuláša sú podľa znalca trnavských krýpt Reného Gajdošíka dokonca dva podzemné cintoríny. Jeden je asi navždy zatvorený, druhý by mal byť sprístupnený, no zatiaľ sa to nedarí. V máji tohto roku sa verejnosť mohla pozrieť do krypty klarisiek, ktorá je pod Kostolom sv. Kláry v areáli terajšieho Západoslovenského múzea. Kryptu majú aj uršulínky pri Kostole sv. Anny a jezuiti pod Kostolom Najsv. trojice.

debata chyba