Košice: Zmenou územného plánu budú pozemky všešportového areálu drahšie

Poslanci košického mestského zastupiteľstva na rokovaní schválili zmenu účelu využitia pozemkov v lokalite Všešportový areál (VŠA) s rozlohou okolo 60 hektárov na výstavbu občianskej vybavenosti.

15.12.2009 10:54
debata

Pôvodne boli vyčlenené na športové účely. Týmto krokom hodnota pozemkov, z ktorých približne polovica je v súkromných rukách, stúpla minimálne desaťnásobne. Poslanci sa návrhom zaoberali už tretí raz v tomto roku. Predtým návrh dvakrát neschválili.

Primátor František Knapík informoval poslancov, že mesto podpísalo memorandum o porozumení so spoločnosťou Avalta, ktorá vlastní viac ako polovicu rozlohy zmenou dotknutých pozemkov. Informoval, že náklady na infraštruktúru, ako je štvorprúdová komunikácia z cesty Moldavská na ulicu Pri prachárni, druhá smerom k Optime a ďalšie pripojovacie a vnútorné komunikácie a parkoviská budú stáť okolo dvoch miliónov eur. Investor sa zaviazal, že sa na tom bude podieľať sumou jeden milión eur a ďalších 35 000 eur vynaloží na prezentáciu mesta na investičnom veľtrhu v Cannes v roku 2010.

Podľa pôvodného zámeru bolo toto územie vyčlenené na športovo-rekreačné aktivity. Za socializmu tu vybudovali futbalový štadión s kapacitou vyše 30 000 divákov, ktorý je v súčasnosti zdevastovaný a neslúži svojmu účelu. Poslanci v rozprave k tomuto bodu kritizovali, že nemajú k dispozícii obsah memoranda. Primátor prečítal podstatnú časť memoranda, čo všetko má investor vybudovať, ak bude zmena schválená.

debata chyba