Kultúrne centrum v Žiline je ohrozené, jeho vznik sa odkladá

Existencia Žilinského kultúrneho centra, ktoré malo začať fungovať prvým dňom nového roka, je ohrozená. Ako príspevková organizácia mesta má centrum rozvíjať kultúrny a spoločenský život v meste pre obyvateľov ako aj návštevníkov Žiliny. V návrhu rozpočtu sa počítalo na jeho prevádzku a činnosť v roku 2010 so sumou viac ako pol milióna eur.

04.01.2010 14:43
Žilina Foto:
Žilina počas staromestských slávností 2008.
debata

Mestskí poslanci však v polovici decembra rozpočet na tento rok neschválili, navyše finančná komisia navrhla znížiť príspevok pre centrum o 200-tisíc eur. Hovorca mesta Martin Barčík povedal, že osud novej organizácie aj naďalej zostáva v rukách poslancov. Tí odmietnutím návrhu mestského rozpočtu de facto neschválili ani kultúrne centrum. O jeho zriadení môžu hlasovať až po schválení rozpočtu. Ak by centrum nakoniec nevzniklo, o kultúrne podujatia v Žiline by sa pravdepodobne aj naďalej staralo oddelenie kultúry mestského divadla.

Žilinské kultúrne centrum by malo organizovať tradičné, ale aj nové kultúrne podujatia a aktivity mesta, akými sú staromestské slávnosti, fašiangový festival, silvestrovské oslavy či koncerty a festivaly. Rozpočet na prvý rok počíta so sumou 504-tisíc eur. Takmer 100-tisíc je potrebných na prípravu staromestských slávností, ďalších 104-tisíc na organizáciu žilinského kultúrneho leta, ktorého súčasťou je aj obľúbený stredoveký deň či rezbárske sympózium. Na propagáciu podujatí chcú 65-tisíc, ročná prevádzka centra si vyžiada 107-tisíc eur.

Sídlo centra má byť dočasne v prenajatých priestoroch a na začiatku zamestná štyroch ľudí. Podľa predkladateľov návrhu má už každé krajské i okresné mesto okrem Žiliny svoje príspevkové kultúrne organizácie. Radnica chce túto negatívne výnimočnú situáciu zmeniť a Žilinu prezentovať nielen ako geografické a hospodárske, ale aj ako kultúrne centrum severného Slovenska.

Predkladaný rozpočet Žiliny na tento rok v objeme 48 miliónov eur je najnižší za posledné štyri roky. Na rok 2009 bolo schválených necelých 58 miliónov eur, na rok 2008 viac ako 61 miliónov eur, z ktorých štyri milióny ušetrili a v roku 2007 hospodárila Žilina so sumou takmer 107 miliónov eur, keď ušetrila približne deväť miliónov. Žilinská radnica začne tento rok v rozpočtovom provizóriu na úrovni súčasného rozpočtu.

debata chyba