V centre Košíc sa začala výstavba Auparku, časť obyvateľov s tým nesúhlasí

V Košiciach sa začala výstavba obchodného centra Aupark za 93 miliónov eur. Stavebné práce odštartovali s niekoľkoročným meškaním, dôvodom boli komplikácie s riešením dopravy v centre mesta a vysporiadaním pozemkov. Stavbu by mali dokončiť koncom budúceho roku. Novinárov o tom informovali zástupcovia developerskej spoločnosti HB Reavis Group. S projektom nesúhlasila časť obyvateľov, ktorí sa obávali kolapsu dopravy a nesúhlasili s výrubom zelene.

14.01.2010 13:33
Aupark, Košice, parkovisko Foto: ,
Zatiaľ sú na bývalých parkoviskách na Námestí osloboditeľov v Košiciach namiesto Auparku len ploty, jamy a burina. Investor HB Reavis Group tvrdí, že stavať začne už túto zimu.
debata

„Projekt zdržala najmä komplikovaná príprava výstavby novej štvorprúdovej komunikácie v centre mesta, rokovania s vedením mesta boli veľmi náročné,“ uviedol riaditeľ developmentu spoločnosti HB Reavis Group Slavomír Jankovič. Výstavbu tiež zdržali problémy s vysporiadaním pozemkov, časť pozemkov pre stavbu cesty vyvlastnili. Stavebné povolenie na stavbu hlavnej budovy získala HB Reavis Group len koncom minulého roka.

Aupark podľa Jankoviča nestihnú dokončiť do majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji. Tie sa budú na Slovensku v Bratislave a Košiciach konať v prvej polovici budúceho roku. Do začiatku šampionátu chce však investor dokončiť aspoň stavbu dopravnej infraštruktúry.

Košický Aupark bude druhým najväčším v krajine. Ponúkne na prenájom 34 000 metrov štvorcových na obchodné priestory a ďalších 11.000 metrov štvorcových kancelárskych plôch. V budove bude vyše 160 obchodných prevádzok, v dvojpodlažných podzemných garážach bude 1100 parkovacích mi­est.

HB Reavis Group podľa Jankoviča v súčasnosti rokuje so štyrmi bankami o financovaní projektu. Spoločnosť preto nemá problém s financovaním stavby, poznamenal Jankovič. Podpis úverovej dohody by sa mal uskutočniť čoskoro. Stavbu však začne HB Reavis Group financovať z vlastných zdrojov. Košický Aupark má už podľa Jankoviča predbežne na prenájom zazmluvnených 30 percent obchodnej plochy.

Proti výstavbe rozsiahleho obchodného centra v tesnej blízkosti historického jadra mesta v minulosti protestovala časť Košičanov. Tí sa obávali zhoršenia dopravnej situácie, prekážal im výrub niekoľkých stoviek stromov a upozorňovali, že moderná architektúra sa na okraj historického centra nehodí. Pootočiť sa bude musieť aj pamätník neznámeho vojaka.

debata chyba