Vzácnu kaplnku môže zachrániť iba netradičné sťahovanie

Rozobrať na kúsky, označiť každú tehlu a preniesť na iné miesto. A potom znovu poskladať ako lego. To je jediný scenár záchrany vzácnej Kaplnky svätého Jána Nepomuckého v Banskej Belej, okres Banská Štiavnica. Inak kaplnka schátra.

20.01.2010 09:20
Kaplnka, Banská Belá Foto:
Emília Šmírerová z Banskej Belej tvrdí, že osud kaplnky nie je obyvateľom obce ľahostajný.
debata

Vzácny objekt postavený v roku 1756 v rokokovom štýle, ktorý je na zozname národných kultúrnych pamiatok ohrozuje blízka cesta, a najmä autá, ktoré po nej chodia. „Otrasy áut už narušili statiku kaplnky. A keďže je položená pod úrovňou cesty, po dažďoch a topiacom sa snehu ju ohrozuje a ničí aj voda,“ vysvetľuje starostka Banskej Belej Ľubica Jašková.

Pre narušenú statiku sa v kaplnke už prakticky ani neslúžia omše. Pobožnosť v nej býva akurát na sviatok jej patróna Jána Nepomuckého. Záujmom cirkvi, ale aj samosprávy, v ktorej sú ešte tri národné kultúrne pamiatky, je kaplnku zachrániť.

„Podľa všetkého jedinou možnou by bolo jej presťahovanie na druhú stranu cesty, kde by ju už neohrozovali autá ani voda,“ pokračuje starostka.
Obec s 1 200 obyvateľmi však peniaze nájsť nevie, pomoc očakáva od štátu. „Stálo by to niekoľko desiatok tisíc, možno aj stotisíc eur. Na to veru nemáme,“ zdôrazňuje starostka.

Stav kaplnky neteší ani miestnych obyvateľov. „Snažíme sa ju udržiavať. Zachrániť ju však treba, za nič na svete by sme sa jej nechceli vzdať,“ konštatuje šesťdesiatosemročná obyvateľka Banskej Belej Emília Šnírerová. O deväť rokov mladšia Silvia Klátiková tiež tvrdí, že treba hľadať cesty na jej záchranu. „Keby sa raz zrútila, to by bolo veľkou chybou,“ zdôrazňuje.

debata chyba