Primátorka čaká na list od Fica, aby zachránil nemocnicu v Zlatých Moravciach

Primátorka Zlatých Moraviec Serafína Ostrihoňová čaká na odpoveď od premiéra Roberta Fica na list, ktorým ho žiadala o jednorazovú finančnú pomoc pre mestskú nemocnicu. "Na list premiérovi čakáme písomnú odpoveď. Predpokladáme, že na každú písomnú žiadosť je potrebné dať aj písomnú odpoveď," uviedol prednosta magistrátu Miroslav Šlosár.

24.01.2010 16:42
debata

Hovorkyňa premiéra Silvia Glendová reagovala, že list posunuli rezortu zdravotníctva. Minister Richard Raši ešte v decembri pre médiá uviedol, že nemocnica nedostala návratnú finančnú výpomoc od štátu preto, že jej žiadosť nespĺňala základné podmienky. Primátorka Serafína Ostrihoňová už za to odvolala riaditeľa nemocnice Jána Popoviča. V súčasnosti je riadením nemocnice poverená lekárka Nina Horňáková.

Primátorka v liste napísala, že nemocnici hrozí zatvorenie a exekúcie. Mestská nemocnica Rudolfa Korca existuje už viac ako 134 rokov a je súčasťou pevnej siete lôžkových zdravotníckych zariadení. Jej zatvorenie by podľa Ostrihoňovej znamenalo stratu dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre obyvateľov. Momentálny dlh nemocnice je 1 438 712 eur, vzniká nepreplácaním zdravotníckych výkonov zo strany poisťovní.

Zamestnancov však nemocnica prepúšťať nebude, povedal Šlosár. "S veriteľmi sa rokuje, snažíme sa eliminovať záväzky.” Ako ďalej dodal, základom šetrenia je minimalizovanie nákladov na každom oddelení. "Musí byť dodržaná finančná disciplína a prostriedky pôjdu iba na bežnú prevádzku,” skonštatoval Šlosár. Nedávno uzavrela nemocnica zmluvy s poisťovňami do 30. júna s približne rovnakým objemom výkonov ako doteraz.

"Naďalej budeme hľadať strategického investora, ktorý bude schopný prevziať na seba dlhy a prevádzkovať nemocnicu,” uviedol Šlosár. Už dve výberové konania na strategického investora sa skončili bez úspechu. Prvé zrušilo mesto pre údajne príliš všeobecné podmienky, víťaz druhého svoju ponuku stiahol.

debata chyba