Horákovú nepomohol zachrániť ani Einstein

Obludná manipulácia s verejnou mienkou žne trpké ovocie. Desaťtisíce pracujúcich podpisujú 6 300 rezolúcií žiadajúcich hrdelné tresty pre ľudí s iným politickým názorom. Prvý povojnový "monsterproces" sovietskeho typu prebehne vzorovo.

10.02.2010 09:31
Milada Horáková Foto:
Milada Horáková.
debata

Šancu nedostanú ani početné žiadosti o milosť, spísané aj zahraničnými osobnosťami vrátane génia Alberta Einsteina. Na konci štvavého ťaženia je poprava funkcionárky Československej národnosocialis­tickej strany Milady Horákovej a ďalších troch členov „jej skupiny“.

České centrum v Bratislave chystá premietanie unikátnej dokumentárnej série Českej televízie s názvom Proces H. Desaťdielny film, ktorý podrobne približuje zinscenovaný súd s doktorkou Horákovou a ďalšími tromi väzňami svedomia, si diváci môžu pozrieť v aule Bratislavskej vysokej školy práva na Tomášikovej 20 – v utorok 16. februára od 16. h a v stredu 17. februára od 17. h. „Celý dokument sa premietne iba raz, vstup je zadarmo,“ pozýva Petra Darovcová z Českého centra.

Režisér Martin Vadas, ktorý sa na projekcii tiež zúčastní, použil pri tvorbe dokumentu všetky dostupné autentické materiály. Filmový záznam procesu, ktorý nakrútil neznámy kameraman pre potreby Ministerstva národnej bezpečnosti, doplnil propagandistickými zvukovými materiálmi Československého rozhlasu a stenografickými zápismi zo Štátneho archívu.

Zostavil z nich skrátenú rekonštrukciu deväťdňovej frašky, ktorá sa odohrala v budove Štátneho súdu na Pankráci od 31. mája do 8. júna 1950. Film doplnil komentármi historikov a pamätníkov, ktorí objasňujú podstatu a metódy procesu a opisujú život Horákovej aj ostatných obžalovaných.

debata chyba