Malú školu zachránilo lacnejšie teplo z biomasy

Budovu školy v Slopnej, dedinke na "konci sveta" v Považskobystrickom okrese, postavili ešte pred druhou svetovou vojnou. Odvtedy len starla, na rozsiahlu opravu nikdy neboli peniaze. Už sa hovorilo o zániku dvojtriedky, keď ju v hodine dvanástej zachránil projekt na rekonštrukciu vykurovania za viac ako 417-tisíc eur (12,5 milióna korún).

25.02.2010 14:16
Štefan Hrenák Foto:
Štefan Hrenák, starosta Slopnej, je presvedčený, že miestna škola bude do konca mája kompletne zrekonštruovaná.
debata

„Základná škola je v dezolátnom stave. Vlani sme získali z eurofondov peniaze na rekonštrukciu vykurovacieho systému. Táto injekcia prišla v poslednej chvíli,“ povedal Štefan Hrenák (KDH), starosta obce Slopná.

Za tieto peniaze obec vynoví celú školu. Starú kotolňu na uhlie vymení za biomasu, zateplí budovu a vymení 70-ročné okná. To by si dedina, v ktorej žije ani nie 500 obyvateľov, nemohla zo svojej kasy dovoliť. Starosta vraví, že teraz má škola lepší rozpočet ako obecný úrad.

V Slopnej sa končí cesta, ďalej vedú už len turistické trasy. Do dvoch tried miestnej školy chodia aj deti z neďalekých obcí Dolný a Horný Lieskov, spolu 46 žiakov. Po prechode na biomasu sa ušetrí asi tretinu nákladov na vykurovanie.

„Projekt nám okrem rekonštrukcie budovy umožnil kúpiť aj traktor s nakladačom a vlečkou, aj drvičku na výrobu štiepky. Máme zmluvu s miestnym urbárom na ťažbu a dodávku dreva,“ dodal Štefan Hrenák.

V Košeci, ktorá má päťnásobne viac obyvateľov ako Slopná, vykurujú miestnu školu biomasou už dva roky. Na rekonštrukciu si musela obec zobrať úver, peniaze z eurofondov nedostala. Štyridsať rokov v škole kúrili uhlím a drevom, kotly boli v havarijnom stave, a tak sa obec rozhodla pre výmenu kotolne.

„Vybrali sme si biomasu. Prvotné investície sú síce vyššie, ale návratnosť je rýchlejšia. Biomasa je oproti plynu lacnejšia o 30 až 50 percent. Za ušetrené peniažky si škola môže zaplatiť ďalšie veci. A okrem toho sme urobili veľa aj pre životné prostredie, kým sme kúrili tuhým palivom, boli sme štvrtým až piatym najväčším znečisťovateľom ovzdušia v okrese Ilava,“ vraví Radomír Brtáň (nezávislý), starosta obce Košeca.

Alexandra Palčeková, zástupkyňa riaditeľky ZŠ v Košeci, si najviac cení tepelnú pohodu, ktorú im priniesla zmena vo vykurovaní. „Bolo tu stále chladno, mysleli sme si, že budova sa jednoducho nedá vykúriť. Teraz tu máme krásne teplučko, deti sú spokojné, aj učiteľom sa lepšie učí,“ dodáva Palčeková.

debata chyba