Trenčiansky hrad získal peniaze na opravu kasární

Na Trenčianskom hrade zavládne čoskoro stavebný ruch. Jeho vlastníkovi sa podarilo po rokoch konečne získať významný grant. Vďaka príspevku 2,5 milióna eur od Európskej únie na dolnom hrade obnovia kasárne zo začiatku 15. storočia.

15.03.2010 08:52
Trenčiansky hrad Foto:
Trenčiansky hrad.
debata

Na rade je výberové konanie na zhotoviteľa a na jeseň by sa malo začať stavať. Trojpodlažné kasárne by mali byť hotové do dvoch rokov. Trenčiansky samosprávny kraj sa ako vlastník hradu v minulých rokoch snažil získať tzv. nórske fondy na opravu južného opevnenia hradu, ale neúspešne.

Po kasárňach zostali len dva múry. Jeden z nich je vo veľmi zlom stave a bolo by ho treba sanovať aj bez eurofondov. Lenže vďaka nim môžu kasárne obnoviť. Hovorkyňa kraja Vlasta Henčelová uviedla, že kasárne sa budú v čo najväčšej miere podobať tým pôvodným a pri obnove budú používané klasické stavebné materiály.

Správcom hradu je Trenčianske múzeum. Podľa jeho riaditeľky Kataríny Babičovej sa pôvodné plány nezachovali. Múzeu však pomohla návšteva archívu v Budapešti, kde našli nákresy kasární z 19. storočia. "V objekte kasárni vzniknú expozičné priestory. Bude tam aj reprezentatívna miestnosť, ktorá môže poslúžiť na komorné divadelné predstavenia alebo koncerty,” uviedla Babičová.

debata chyba